“Minu olemise põhjendus on see, et mu lastel on mind vaja. Näitemängu võiks ka keegi teine mu eest ära teha,” ütleb Rakvere teatri esinäitlejaid Tiina Mälberg (39), kes on eriti mõjus igavese armastaja rollides.

Tiina ja ta laste Marii Ingriini (12) ning Karl Roberti (17) kodu avaras neljatoalises korteris Rakvere südalinnas on asjatundjad tunnustanud läbimõeldud lahenduste tõttu. Heledad puitpõrandad, eri tooni ja tehnikas viimistletud seinad, piklik siseaken vannitoa ja köögi vahel, kanarbikulillad detailid, armastusega korda tehtud vanad mööbliesemed uutega kõrvu… Hommikupäike ühelt ja pärastlõunapäike teiselt poolt, akendest paistmas kirikutorn ja ordulinnuse müürid. Hubasust ja rahu kiirgab kõikjalt.

Elutoa seinal ripub suur maal “Kirsiaed”, saadud kingiks Tartu kunstnikult Jüri Marranilt. See on ühtaegu tükike kevadisest lapsepõlvekodust, viide kunagi Ugalas mängitud samanimelise lavastuse Anjale, aga ka kirsiõitemaale. Kunagi ammu, mõeldes, mis võiks olla ta eluunistus, piisavalt kauge ja teistsugune, taipas Tiina – Jaapan! Kuid naine hindab ka muud idamaist: budistlikku meelerahu ja mõttelaadi. Iganädalasi joogatrenne, igapäevaseid mediteerimisharjutusi, keskendumis- ja kujutlusvõime arendamist – et vaba vaim ja füüsis oleks tasakaalus.

“Paari aasta eest käisin Indias. See reis jõudis minuni nagu kingitus, olime seal üle kolme nädala. Nägin kõrgeid igijääga kaetud mäetippe, teeväljasid…  Minu jaoks on olulised sõnad jää ja tee. Need ütlevad nii palju. Jää on kristalliseerunud, tardunud, peatatud vesi – ja vesi on liikuv ja loov. Jää muidugi ka jäämise mõttes: jää! Tee nii joogi kui ka kulgemise mõttes – mõlemal juhul rahustav, turgutav, puhastav. Aga ka tegutsemise mõttes. Budistlikult lähenedes – miski pole püsiv, kõik on muutumises! Muutumine on jääv: jäägu teelolek!”

Refereeritud artikli täisteksti loe ajakirjast Eesti Naine