Saaremaalt pärit kunstnik Kaia Kiik elab juba üle kümne aasta Pariisis ning tema tutvuskonnas on palju eri rahvusest inimesi. Erinevalt eesti meestest, kellele naised heidavad ette loidust ja kidakeelsust, on prantsuse mehed Kaia sõnul tõesti temperamentsed. “Neil on alati midagi öelda ja nad on võluvad,” tõdeb Kaia. Kuid näiliselt toredatel omadustel on ka negatiivne pool. “Prantsusmaal tehakse küll rohkem sõnu, aga neil pole alati sisu ega kuigi suurt väärtust,” räägib Kaia. Teisisõnu – ilus jutt jääbki sageli vaid jutuks ning paljud naise pettuvad ega usu enam sõnadesse.

Kaia arvates võivad meie mehed küll tuimad olla, kuid seda, mida eesti mees ütleb, saab uskuda, sest see on siiras ja näitab tundeid. “Isegi kui eesti mees vaid mõmiseb, on see mõmin suurema väärtusega kui prantsuse mehe ilukõne,” rõhutab ta. Alkoholism ja alimentidest kõrvalehoidmine on aga sotsiaalsed probleemid, millele võib hoogu lisada naiste käitumine. “Saaremaal on ju lausa ütlus, et naine peab toitma mehe ja kuus last. Minu arvates suhtutakse Eestis meestesse kui lastesse, see aga tapab mehelikkuse,” selgitab Kaia. Mehi arvustatakse, neid peetakse vastutustundetuks, samal ajal võtavad naised mehe rolli enda peale ega lase meestel vastutada. Sel juhul ei saagi loota, et meeste vastutusvõime suureneks.

Kaia sõnul on siin süüdi nii kasvatus kui ka naiste suhtumine, aga samuti meeste kinnine loomus. Hiljuti luges Kaia vene psühholoogi Anatoli Nekrassovi raamatut emaarmastusest, mis iseloomustab paljus ka meie naiste käitumist. “Näiteks öeldakse “minu pojuke”, mitte “meie”. Naised unustavad mehe rolli laste puhul ära,” kirjeldab Kaia käitumist, mis eestlannasid prantslannadest eristab. Rääkimata sellest, et nii öeldakse täiskasvanud poja kohta. “Prantsusmaal on sellist käitumist vähem. Seal on naised egoistlikumad, tegelevad rohkem iseendaga,” kirjeldab Kaia. Teisalt on ka prantsuse mehed julged välja ütlema, mida nad mõtlevad. “Prantsuse naised ei väärtusta tugevust nagu eesti naised. Nad ütlevad hoopis “minu mees, minu armusuhted”, mitte ei taha kõike enda õlgadele võtta.”