Haridus- Teadusministeerium andis Riigikogu rahanduskomisjonile ülevaate struktuuritoetuste kasutamisest 2009. aastal ning tutvustas kavandatavaid uusi tegevusi, mida tuleks ministeeriumi hinnangul seoses muutunud majandusolukorraga käivitada. Täiendavate tegevustena pakub ministeerium välja noortele õpetajatele stipendiumiprogrammi käivitamise, täiskasvanutele täiendavate õppimisvõimaluste loomise, ettevõtete ja kõrgkoolide koostöö täiendava toetamise.

Kõige mahukama uue tegevusena tahab ministeerium käivitada kõrghariduse valdkonnas toetusmeetme majandusbuumi aegadel õpingud katkestanute tagasitoomiseks haridussüsteemi, mis võimaldaks neil oma õpinguid kõrghariduse tasemel lõpule viia. Vahendeid kuni 150 miljoni krooni ulatuses on uutele tegevustele võimalik planeerida ministeeriumile kavandatud struktuurivahendite sihtotstarbe ümbertõstmise tulemusena.

Põhjendades sellist muudatust eurotoetuste kasutamise loogikas ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas: “ Just praegu, kui tööturul on kitsas, on noortel aeg õppimiseks. Kutsun kõiki, kel tasemeõpingud mingil ajal katkenud kasutama väljapakutavat riigitoetust selleks, et omandada edaspidiseks vajalik kvalifikatsioon ja kindlustada endale tulevikus töökoht. Noored saavad aega targasti kasutada just õppides!“

Ministeeriumi soov on rakendada uusi meetmeid esimesel võimalusel pärast läbirääkimisi Rahandusministeeriumi ja teiste osapooltega.