Muusikafestival Kumu ÖÖ on toimunud alates Kumu avamis-aastast 2006 ning jätkab rõõmsa suvealgus festivalina ka sel aastal. Reedel avatakse KUMU uksed taas õhtul kell 21:00 muusika- ja kunstisõpradele terveks ööks ning sel korral on programmi kaasatud ka Eesti kaasaegse kunsti näitus “Asjade Seis” muuseumi viiendal korrusel, kuhu üks näitusel osalejatest, teeb Kumu ÖÖ ajaks helikujunduse. Viimase korruse näitusele viib külalisi korruste vahet liikuv ekspressbaar ning näituselt saab erandkorras minna ka öisele Kumu katuseterrassile, kuhu Kumu ajaloos on varem pääsenud vaid Muuseumi ööl.

Näituse kuraator ja Kumu ÖÖ muuseumi-poolne projektijuht Maria-Kristiina Soomre kommenteerib:
“Kumu kunstimuuseumi jaoks on Kumu ÖÖ üks järjepidevamaid ja hinnatumaid traditsioone, mida loeme oma programmi sama oluliseks osaks kui oma korraldatud näitusi. Eriti hea meel on, et seekord jõuab helide pidu ka tõepoolest kunsti keskele ja muusikasõbrad, kes veel Kumu uuele kaasaegse kunsti näitusele jõudnud ei ole, saavad kaasa mõelda Eesti hetke kuumimatele autoritele. Nagu Kumu ÖÖ-l näha ja kogeda saab, on kaasaegsel kunstil ja muusikal palju ühiseid jooni, ka selliseid, mille peale esmapilgul võibolla ei tulegi – autorite kaudu on olemas aga ka täiesti otsesed ühisosad.”

Kumu ÖÖl toimub ka lausa kaks afterparty’t:
Balou Lounges ja Von Krahli baaris. Peod kestavad hommikul kella 8-ni ja menüüs on soe supp ja pirukad!

Infot artistide kohta:
WOODEN SHJIPS (USA)
See enigmaatilise nimega San Francisco bänd mängib jõulist 60-ndate Krautrocki-puudutusega rock’n’rolli, mis mõjutatud tugevalt psühhedeelia, klassikalise minimalismi ja garaažirocki eksperimentaalsusest. Viiteid võib leida the Velvet Undergroundile ja Loopile. Wooden Shjipsi endasseimevalt pulseerivale instrumentaalile sekundeerib müstiline vokaal, mis on ehk midagi Jim Morrisoni irooniliste hüüatuste ja CAN’i laulja Damo Suzuki kummituslike sosinate vahepealset.. ja siis libiseb vokaal tukslevate rütmikimpude vahele, et pinnale pääseksid fuzz-kitarr ja krigisev orel. Kumu Ööle jõuavad legendaarsed USA psühhedeelia-mehed oma ulatusliku Euroopa-tuuri raames, mis tutvustab nende uut plaati „Dos“.

K-X-P (Fin)
Tegemist on järgmise superbändiga, mille kokkuliitvaks lüliks legendaarne Soome punk-elektroonika mees Timo Kaukolampi. Ajalugu teab bände nagu Circle, Larry & the Lefthanded ja Eesti publikule tuttavat Op:L Bastardsit. K-X-P on aga täiesti uut-moodi moodne krautrock – geniaalne nagu Battles ja raju nagu Holy Fuck. Rockimõõtmega staadionielektroonika, mis on kurjakuulutav ja jõuline ning sunnib Sind tantsima ilma vastu vaidlemata. K-X-P’lt on oodata peagi debüütplaati Norra kultusleibeli Smalltwown Supersound alt.

DJ ANNIE (Nor)
Anniet on võrreldud varajase Madonna ja hilise Kylie Minogue’ga, tema underground-kredibiliteet paigutab ta aga hoopis kuhugi Saint Etienne’i ja Miss Kittini ning kindlasti ka Bergeni sõprade King of Convenience ja Röyksopp kõrvale. Annie lood on popp selle sõna kõige paremas, siiramas ja kaasakiskuvamas tähenduses, seal on: elektrot, Motown-diskot ja R&B’d, nutikaid repliike, seksikaid sosinaid ja Skandinaavia indie-popile omaseid imearmsaid meloodiaid. Annie DJ-setid on legendaarsed Bergeni klubides ja ka mujal. Mida ta mängib? Kõike, mille saatel saab rõõmus olla.

DATA “Kõik läheb mööda” esitlus
Elektroonilise progerocki bänd Data moodustus 1988. aasta kevadel koosseisus Tiit Aunaste (laul, kitarr, klahvpillid, programmeerimine) ja Igor Garšnek (klahvpillid). Mõned kuud hiljem liitus Dataga laulja Urmas Alender. Äsjailmunud plaadil „Kõik läheb mööda” kõlavad Data salvestised ajavahemikust 1988–1992. Üheksakümnendate lõpus ajutiselt vaikinud Data tuli duona uuesti kokku aastal 2002, mil esineti festivalil „Kuri Proge” Hiiumaal. Nüüdne kontsert, kus kõlavad mitmed täiesti uued lood, on tegelikult Data teine come back ja kahtlemata eriline sündmus Eesti muusikaajaloos.

RAINER JANCIS „All“ esitlus
Rainer Jancis alustas rock-bändidega Ükskõik, Metro Luminal jt. Ta on olnud tegev projektides the Dildos, Modern Ethnics. Mänginud eksperimentaalseid soolokavasid, teinud muusikat etendustele (Mai Murdmaa “Tantsumaraton”, Mart Kalveti “Pommimäng”), filmidele (René Vilbre “Mina olin siin”, Jaan Toomiku “Armulaud”, Priit Pääsukese “Must Peeter”), Rasmus Merivoo “Buratino ja päike”. Rainer Jancis ei tunne žanripiire. Tema loomingut läbib trikitamine rütmide ja kitarrihäälestusega. Kumu Ööl esitletav album “All” sisaldab muusikat erinevatest filmidest, teatrietendustest ja ka mõnda viimasel ajal kirjutatud laulu.

TIIT KIKAS
4-aastaselt viiuliõpinguid alustanud Kikas kaugenes juba õige pea tavapärasest muusikakooli viiulirepertuaarist, innustudes alul iiri rahvamuusikast, hiljem juba elektroonilise ning etnotaustaga maailmamuusikast. Etno, pop, rock, jazz, crossover – vähe on muusikavaldkondi, kus ta oma suveräänse elektriviiuli kõla ja eksimatult isikupärase mängustiiliga poleks kaasa löönud. Alates kunagisest menuansamblist Folkmill kuni viimase koostööprojektini „Suurte sõjamasinate muusika“ koos ansambliga No Big Silence Leigo järvemuusikal aastal 2007. Esimene soolalbum “String Theory” on oma elektrooniliselt ambient-stiililt just see, mis Tiitu hetkel kõige rohkem paelub ja inspireerib. Album on tunnustust leidnud juba ka Soomes ja Jaapanis. Kontserdi visuaalse kujundusega tegeleb Kumu Ööl Teele Strauss.

KOSMOFON
Kosmofon on salajane kosmosemissioon, mille eesmärgiks on uurida paralleelreaalsuse võimalikkust ja süvakosmose saladusi. Ansambli retroulmeline helipilt hõlmab elektroonilise muusika kõikvõimalikke äärealasid ega sea endale kindlaid raame. Kosmofoni loojateks on Martin Laksberg ja Rasmus Lill. Hiljem on liitunud veel ka Leegitseva Sidruni ninamees Marten Kuningas ja Maikameikersi kitarrist ja efektisultan Veljo Sepp.

LIIS JÜRGENS
Liis Jürgens on noor andekas helilooja ja harfimängija, kes on õppinud Eesti Muusikaakadeemias Eda Peäske harfi- ja Helena Tulve kompositsiooniklassis, täiendades end samas ka elektronmuusika alal Margo Kõlari juhendamisel. Hetkel on ta ERSO harfimängija, kuid lisaks sellele on Liis Jürgens teinud koostööd paljude erinevate kollektiividega nagu näiteks Una Corda, Põhjamaade Sümfooniaorkester, Lippajad, Estonian Bad Dream Band ja teised. Hiljuti võis teda näha ETV-s Sven Grünbergi harfil saatmas. Kumu ööl esineb Liis Jürgens oma improvisatsioonilise kavaga harfile ja elektroonikale, mille taustaks võib näha ka omaloomingut videokunsti vallas. Kontserdil osaleb ka Liisa Hirsch (klaver ja elektroonika).

BATTLE OF SKWEEE: MESAK (fin, Harmönia) & JOXAREN (swe, Flogsta Danshall)
Skweee näol on tegemist Soome ja Rootsi juurtega muusikastiiliga, mis rahvusvaheliselt üha enam tähelepanu võitmas. Skweee on enamasti instrumentaalse ja aeglasepoolselt kõlava , aga samas ülimalt haaravate rütmiskeemidega klubimuusikastiil, mis seob lihtsaid analoogsüntesaatorimeloodiaid ja bassiriffe fungi, r’n’b ning souli rütmidega. Skweeed on viimasel ajal on hakatud nägema uuemate dubstepi arengute mõjutajana. Taolisest ristamisest tulenevalt on käibele tulnud ka termin „wonky“. Skweeemuusika põhilisteks mootoriteks on olnud leibelid Flogsta Danshall Rootsist ja Harmönia Soomest, mis mõlemad on esindatud ka Mesaki ja Joxareni näol Kumu ööl.

TrioPHONIX
2005 aastal Tallinnas sündinu
d psühhedeelse jazz’i, funk ja elektronmuusika vallas tegutsev imrpoviatsiooniline kollektiiv, mis eksperimenteerib ka performance-i ja teatrikunstiga. Kumu Ööl esinetakse järgmises koosseisus, kuhu kuulub ka muusikuid Narvast ja Tartust: Aleksandr (kitarr, bass), Ilja (trummid), Nikita (saksofon), Polina (torupill), Gonza (rütmimasin), Bandit (elektroonika, plaadimängijad), NuAnn (vokaal), Fr0b (visuaalid), Marek (tants).

DJ ALARI ORAV
Alari Orav on eelkõige tuntud kui legendaarse dj-trio Supreme liige, kes hoiab jätkuvalt kõrgel kohalike klubipidude taset korraldades üritustesarju Bassikultuur, Jazzitup, Kaleidoskoop jne. Alari dj-setid võivad vastavalt teemale olla vägagi eklektilised, tuues elektroonilise tantsumuusika vahele taevalikke popmeloodiaid ja kitarririffe, rääkimata rariteetsetest retroavastustest.

AIVAR TÕNSO
Aivar Tõnso on dj, kelle muusikavalik piire ei tunne. Lisaks on ta muusikuna Kismabande ja Kulgurite liige ning juhib ka plaadifirmat Ulmeplaadid. Veel korraldab ta ka festivali Hea Uus Heli ja on olnud seotud ka mitmete teiste ürituste korraldamisega.

Visuaalmaailma loob Kumu Ööl VJ-duo Yo Frankie! Kala ja Uku on autorikaitse poolt tagaotsituimad videopiraadid. Nende visuaalid on loodud 98% kellegi teise poolt. Totaalne plagiaat – kindel kvaliteet.

Piletite müügi algus 28.05.09 kell 10:00.
Esimesed piletid hinnaga 195.-, edasi pileti hind 250.-
Soodustusi ei ole.
Vanusepiirang 18 eluaastat.
Ürituse algus kell 21:00, lõpp kell 04:00.

Toimumiskoht: Kumu, Weizenbergi 34, Tallinn, sissepääs Kadrioru poolt