On olemas mõned lihtsad reeglid, mis aitavad teil sobivat pokaali valida ning veini serveerida.

Pokaalide valimine
Soovitav on kasutada läbipaistvast klaasist pokaale, et oleks näha veini värv. Seepärast pole soovitav kasutada matte või värvilisest klaasist pokaale. Klaas peab olema võimalikult õhuke, umbes 0,8 mm. Pokaal peaks olema pika peene jalaga, et seda oleks mugav käes hoida.

Pokaal ülalt ahenema, et aroom jääks klaasi. Pokaali maht peaks olema umbes 60ml. Veiniga täidetakse sellest 2/3.

Pärast pokaali pesemist valatakse sellest välja kogu vesi ja kuivatatakse seinad puhta kuiva rätikuga, mis ei jäta pärast kasutamist pokaali udemeid. Enne pokaali asetamist lauale, veenduge, et see ei levita ebameeldivaid lõhnu.

Tuleb kasutada vähemalt kahes suuruses pokaale, suuremaid punase ja väiksemaid valge veini jaoks, kuna valget veini, mida juuakse madalama temperatuuri juures, serveeritakse alati väiksemates kogustes, vältimaks veini soojenemist keskkonnas valitseva temperatuurini.

Veini serveerimine
Veini serveerimine on väga oluline ning nõuab eraldi tähelepanu. Just seetõttu on restoranides ametis somelliere, kelle kohustuste hulka kuulub ka veinide serveerimine.

Kõik joogid serveeritakse parema käega, seejuures ei moodusta erandit ei veinid ega cava. Valge vein ja cava serveeritakse ämbris jääkuubikutega. Suurt hulka punast kvaliteetveini serveerimitakse sageli pajuvitstest punutud või metallist korvides.

Kõigepealt demonstreeritakse külastajale pudelit, selle etiketti, andes kliendile võimaluse vaadelda ja etikett õigesti läbi lugeda. Sel moel saab klient veenduda, et talle pakutakse just seda veini, mida ta tellis, mis omakorda võimaldab asutusel vältida tellimuse keeldumist.

Pärast seda pudel avatakse. Punastele veinidele on rikkalikum bukett omane, kui pudel enne degusteerimist avada, et vein saaks olla kokkupuutes õhuga. Vastupidiselt valgetele veinidele, millede kauaks lahtijätmisel tekib oht, et vein hapneb. Seepärast ei soovitata valgeid veine avada enne serveerimist.

Kõigepealt lõigatakse foolium pudelikaela alumises osas, st korgitseri terava osaga eemaldatakse pudelikael seda kaitsvast ümbrisest, kuid mitte kogu ümbris, vaid ainult selle ülaosa. Seejärel puhastatakse kuiva puhta rätikuga pudelikaela ülemine osa.

Seejärel asutakse korki eemaldama. Seda tehakse väga ettevaatlikult, vältides pudelisisu loksutamist, mis võib halvendada veini kvaliteeti. Keerata tuleb korki, mitte pudelit ennast. Korki ei tohi täiesti läbi torgata, et vältida korgiosakeste sattumist pudelisse.

Kork tuleb avada hääletult, ühekorraga, vein ei tohi laiali pritsida. Veenduge, et korgi osasid ei sattunud veini. Selleks valage eraldi pokaali natuke veini, seega eemaldades osakesed.

Kui pudel serveeritakse korvis, peab ka korgi eemaldamine toimuma pudelit korvist välja võtmata.

On erinevaid tüüpe korgitsere. Kuid kasutades mis tahes korgitseri, tuleb kork eemaldada pehmelt, ilma veini loksutamata. Ebatasase pealispinnaga korgitseri kasutamisel võib tekkida oht, et kork saab kahjustada.