Tänavu on Hanukkah 1.-9. detsembril (Kislev 25- Tevet 2) Täna õhtul algab Hanukkah, kaheksa päevane festifal, mis on üks rõõmsamaid pühasid juudi kalendris, kuid selle pidamisele ei pannud alust mitte Toora, vaid hoopis üks sündmus juutide ajaloos.

2. sajandil eKr. oli kreeka kultuuri õitseaeg. Tuli võimule Süüria kuningas Antiokos IV Epifanes, kes otsustas hävitada juudi rahva oma religioonist loobumise kaudu. Kreeka võimu all olles hakkas tollane valitseja juutidele peale suruma usust loobumist. Kõikjale seati üles ebajumala kujusid ja sunniti juute neid kummardama. Keelati Toora lugemine, sabati ja pühade pidamine, samuti ümberlõikamine. Jeruusalemma templisse pandi sea kuju. Pinged kasvasid, kuni jõudsid ülestõusu ja sõjani.

Võitlus oli äärmiselt ebavõrdne ja kestis 24. aastat aga juudi väesalk kasvas pidevalt. Otsustav lahing toimus Bet-Horoni asula lähedal, kus väike juutide vägi saavutas võidu suure armee üle. Tee Jeruusalemma oli vaba. Võidu auks asusid juudid koheselt Jeruusalemma templit puhastama kõikidest ebajumala kujudest ning seati see nii korda, et oleks võimalik Jumala teenistusi pidada. Tempel tuli uuesti pühitseda ja selleks oli tarvis küünlajalga. Leiti vaid üks kannuke pühitsetud õliga, millest oleks jätkunud üheks päevaks. Uue õli pühitsemine oleks võtnud kaheksa päeva aega, kuid juudid ei saanud enam oodata, rahvas oli kogunenud Templiõue, et pühitsemisest osa võtta. Süüdati see vähene õli ja sündis ime – see põles täpselt kaheksa päeva, ehk uue õli valmimiseni ja pühitsemiseni.

Hanukkah´l ehk templipühitsemise pühal ei meenutata juutide sõjalist edu kuna juudi usk ei luba pühitseda lahingu võitu, kus langesid inimesed. Hanukkah´l meenutatakse õli-imet ja selle mälestuseks süüdatakse igal aastal 9-haruline küünlajalg – menorah e. minoora.

Hanukkah võtmesõnadeks on truudus, vabadus ja julgus ka rõhumise all oma Jumalale ja usule kindlaks jääda (Sakarja 4:6). Hanukkah peetakse enamasti ajal, kui kristlik maailma tähistab Jõule, detsembris (tänavu 1.-9. detsember / Kislev 25- Tevet 2).

Hanukkah kohta saate rohkem lugeda SIIT (inglise keeles)

Gossip.ee soovib teile kaunist Hanukkat!