Eesti advokaadibüroodest kasvas eelmisel aastal mahuliselt kõige rohkem Sorainen, kes jääb nüüd napilt maha turuliidrist Raidla Lejins & Norcous.

Aku Soraineni juhitav büroo suurendas 2007. aastaga võrreldes käivet 20 miljoni krooni võrra 84,8 miljoni kroonini. Sellega ohustab Soraineni büroo turuliider Raidla Lejins & Norcous positsiooni, mille käive oli vaid 170 000 krooni jagu Sorainenist suurem (2007. aastal oli vahe tervenisti 25 miljonit krooni). Soraineni kasum kasvas aastaga 11,4-lt miljonilt 20,8-le miljonile kroonile,

„2008. aasta oli tõesti edukas. Edu tagajateks oli nii kohaliku kui ka piiriülese töö kasv. Samuti võib eduteguriks pidada suurepärast meeskonda,“ kommenteeris Soraineni enamusosanik Aku Sorainen.

Majandustulemuste järgi saab lisaks Sorainenile tuua välja veel kaks kiiret arenejat – advokaadibürood Maqs Law Firm ning Mägi Kraavi ja Partnerid.

Maqs’i juhtiv partner Veikko Toomere põhjendab edukat aastat „kenasti turule sisse sobitamisega.“ Toomere sõnul oli Maqs esimesel kahel aastal Eestis üsna tundmatu, olgugi, et Rootsis ja Taanis on MAQS üks juhtivaid advokaadibüroosid.

Suuri kaotajad advokaadibüroode turul eelmisel aastal ei olnud. Rentaablus kukkus küll Paul Varuli advokaadibürool, napilt turuliidriks jäänud Raidla, Lejins & Norcous’el ning aastaga võrreldes kordades väiksema kasumi teeninud Aivar Pilve advokaadibürool.

Raidla, Lejins & Norcous võib käibe ja kasumi paariprotsendise tagasimineku osas küll kaotajaks pidada, eriti kuna turuliidri positsioon on sattunud ohtu. Samas on Eesti tippadvokaadi Jüri Raidla juhitav büroo mahte arvestades konkurentsitult endiselt kõige paremate majandusnäitajatega, teenides eelmise aastal 85 miljonilise käibe juures ligi 32 miljonit krooni puhaskasumit (rentaablus 37%).

Raidla, Lejins & Norcous partner Sven Papp lausus, et kukkunine käibes ja kasumis on nende jaoks ootuspärane. Ta lükkab ümber ka müüdi, justkui läheks advokaatidel alati hästi ehk headel aegadel teenitakse “klientide rõõmude pealt” ja kehvadel aegadel “klientide murede pealt.

Refereeritud artikli täisteksti loe Äripäevast