Somaaliast ei tule ainult piraadid, vaid ka ilusõrnad, ent murtud kõrbelilled. “Kas sa kõndida oskad?” küsib modelliagentuuri tähtis nina Lucinda (Juliet Stevenson) filmis “Desert Flower”.

“Muidugi oskan, kõndisin päevi kõrbes, et Mogadishusse jõuda,” vastab tõmmu kaunitar (Liya Kebede) siiralt. Muidugi mõtles Lucinda hirmkõrgetel kontsadel kõndimist, Ja muidugi ei oska Waris nendega kõndida. Aga ta õpib selle ära – metsikust nomaaditüdrukust saab glamuursete moelavade staar.

Draama “Kõrbelill” räägib Waris Diriest. Naisest, kes põgenes 13aastaselt oma kitsi karjatava pere juurest, sest teda taheti vanale mehele naiseks anda. Ta jõudis Londonisse, kus ta kiirtoidusööklas koristades kuulsale fotograafile silma jäi. Warisest sai edukas modell. Ent glamuurse ja ilusa fassaadi taga oli sügav hingehaav: tüdruk oli väiksenakombekohaselt ümber lõigatud. Waris Dirie otsustas sellest rääkida ning kirjutas autobiograafia “Desert Flower”, mida on müüdud üle 11 miljoni koopia ja millel ka kõnealune film põhineb, kirjutab ajakiri Nädal.

“Inimesed peavad aru saama, et naiste ümberlõikamisel pole mingit pistmist traditsiooni, kultuuri või religiooniga. See on küüniline laste väärkohtlemise viis. Kõik maailma riigid peavad selle kuriteo kordasaatjate suhtes kasutusele võtma väga ranged ja tõsised meetmed,” räägib ümberlõikamise vastu võitlev Waris Dirie.

 

* ÜRO andmete järgi lõigatakse iga päev ümber umbes 6000 väikese tüdruku suguelundid (mõnes etnilises grupis varsti pärast sündi, enamasti 4-10aasta vanuselt). UNICEFi 2006.aasta andmete kohaselt on maailmas 150 miljonit naist, keda on ümberlõikamisega traumeeritud.

* “Leebema” ümberlõikamise puhul eemaldatakse kliitor osaliselt või täielikult. Robustsemal juhul kõrvaldatakse väiksemad häbememokad täiesti ja suurtesse häbememokkadesse tehakse sisselõikeid.