Triin Tulev valiti sel nädalal Singapuris toimuvale rahvusvahelisele “Green Festivalile” DJ’ks. Festivali korraldatakse kord aastas, et tõsta inimeste teadlikkust keskkonnaporboleemidest. Küsime Triinult, mis on tema seisukohad ning miks täpsemalt elab ta juba kolmandat aastat Aasias.

Millal te tundsite esimest korda, et on oluline olla teadlik keskkonnaprobleemidest?
Ma olen alati loodusest väga lugu pidanud. Eks see tuli koduse kasvatusega kaasa ja minu meelest on lihtsalt ebaloomulik mitte armastada ja hoida maailma, kus elame. Näiteks projekt “Eestimaa puhktaks” on minu meelest lihtsalt suurepärane, aplaus algatajatele ja kaasalööjatele. Kui järele mõelda, pole ma elus kunagi prahti maha visanud, teinekord olen seda pigem üles korjanud ja prügikasti paigutanud.

Kas teie otsus elada arengumaal on seotud tundega, et on oluline elada rohkem naturaalses ja tervislikumas keskkonnas?

Absoluutselt! Ühel hetkel sai mul lihtsalt kõrini tehislikus keskkonnas elamisest – kodust välja mines oli tunne, et mask tuleks pähe panna. Eriti veider oli vaadata inimesi, kes keset Tallinna linna sörkimas käisid. Sama hea oleks ju väikeses ruumis kolm sigaretti korraga ette panna. Mõnda aega elasin Hong Kongis, seal oli sama tunne. Antud momendil olen Singapuris ja siin on õhk ja tänavad niivõrd puhtad, et iga samm on nauditav.

Kas teie meelest teevad inimesed piisavalt, et meie elukeskkond oleks tervem?

Me ei saa parandana auke, mis juba kaevatud on. Ehk väheke probleemi leevendada, kuid täielikult parandada kindlasti mitte. Hirmutav on mõelda, et viie kuni kümne aasta pärast võib tekkida olukord, kus inimestele ei jagu joogivett ja samas kümblevad teadmatud või lihtsalt ignoreerivad inimesed mitu korda nädalas mullivannis mitte enda pesemiseks vaid niisama mõnulemiseks.

Mida soovitate inimestele, kes tahavad midagi ära teha seoses keskkonnaprobleemidega?

Esiteks soovitan alustada endast ja oma kodust. Kui seal kõik korras ja jaksu veel midagi ära teha, siis otsige internetist informatisooni, kuidas saab ühineda mõne sellega seotud organisatsiooniga, alati on abi vaja.

Tasub mõelda tuleviku peale, kuid kõige olulisem on siiski viia üks päev otsast lõpuni läbimõeldult. Mida sa sööd? Mida sa seljas kannad? Kas oled teadlik taaskasutusest? Need on küsimused, mida noored peaksid endalt kõigepealt küsima. Minu sõnum on – armastage maailma, kus elate. See on suurepärane, ja kui palju ta meile pakub!

[ot-gallery url=”gallery/triin-tulev-eestist-lahkumisest-%c3%bchel-hetkel-sai-mul-lihtsalt-k%c3%b5rini-tehislikus-keskkonnas-elamisest”]