E, 15. november 2010 19:00, Mederi saal, Tallinn
R, 12. november 2010 19:00, Tartu Ülikooli aula, Tartu

Omanäoline jazzpianist ja iseäralik rockimees ühendavad selleks kontserdiks loomingulise energia. Tulemus on ettearvamatu.

Vaiko Eplik ja Kristjan Randalu said kokku Vabaduse väljakul. Ühel oli kitarr kaasas ja tee järgmise klaverini polnud kuigi pikk. Ilmnes ühine arusaam – muusikat luuakse kuulates. “Põhjamaa tähed löövad hõõguma! Meie instrumendid on kõrvad ja me ei karda neid kasutada.” väidab Vaiko Eplik.

Kristjan Randalu alustas klaveriõpinguid kuueselt Tallinna Muusikakeskkoolis. 1988. aastal asus ta koos perega elama Saksamaale, kus õppis muusikat Karlsruhes, Stuttgartis ja Kölnis.

2001. aastal täiendas ta end Londoni Kuninglikus Muusikakadeemias Geoff Keezeri ja Django Batesi juures. 2002. aastal võitis ta mainekal Montreux Jazz festivalil Solo Piano konkursil laureaaditiitli.

Aastal 2003 siirdus Kristjan Randalu New Yorki. Oma õpingud lõpetas ta magistrikraadiga aastal 2006 Manhattan School of Music’us. 2005 – 2006 oli ta stipendiaat Henry Mancini Instituudis Los Angelesis, kus ta osales heliplaadi “Elevation” salvestusel, mida nomineeriti kahele Grammyle.

Kristjan Randalu on esinenud solistina klassikaliste, jazz- ja cross-over projektidega selliste orkestritega nagu Stuttgarti Kammerorkester, Uus Berliini Kammerorkester, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Tallinna Kammerorkester jt. Ta on teinud koostööd väljapaistvate muusikutega nagu Ari Hoenig, Quincy Jones, David Liebman, Christian McBride, Vince Mendoza, Bob Mintzer, Ben Monder, Mike Moreno, Dennis Russell Davies, Gerard Presencer, Claudio Puntin, Modern String Quartet ja Maria Schneider.

Kontserdid on teda viinud kõikjale Euroopasse, Iisraeli, Türgisse, Kanadasse ja USAsse. 2007 pälvis Randalu Saksa liidumaa Baden-Württembergi jazzipreemia, mis on kõige kõrgemalt doteeritud jazziauhind Saksamaal.

Sageli kuuleme teda esinemas ka eesti muusikutega – koostöö seob teda Siiri Sisaski, Tanel Rubeni, Hedvig Hansoni ja nüüd ka Vaiko Eplikuga. Kristjan Randalu on Steinway Artist ja Herbie Hancock’i sõnul “silmipimestavalt hea pianist”.

Vaiko Eplikul ja tema ansamblil Eliit on eriline positsioon eesti pop-rockmuusikas. Talle kui vokalistile- multiinstrumentalistele meeldib koos sõprade improviseerida ja uusi heliavarusi avastada, kuid samas seab ta ka endale üha uusi väljakutseid. Vaiko on nii mõnegi albumi kõik pillid ja vokaalpartiid ise stuudios sisse mänginud. Oma võimeid on ta proovinud ka Eurovisioonil ja edukalt osaleb ta ka muusikalides.

Vaiko Eplikul ja Eliidil on ilmunud neli albumit, kust on tulnud hulk menulugusid „Armastus päästab maailma“, „November“, “Kosmose Odüsseia” jt. Vaikot ja Eliiti on korduvalt pärjatud Eesti muusika auhindade jagamisel. Pole kahtlust, et Vaiko Eplik on toonud värskeid tuuli eesti pop-rock maailma.

Piletiinfo: 150.-, sooduspilet 125.-