Endine Eesti välisminister ja täna Europarlamendi saadikuna töötav reformierakondlane Kristiina Ojuland rääkis Gossip.ee-le, et euro tulekut ei tule kindlasti kohe karta. “Eesti kroon, mille kurss on olnud fikseeritud euro suhtes, asendatakse euroga, seega euro tulek iseenesest inflatsiooni kaasa ei too ning varalist kihistumist ei tekita,” räägib Ojuland.

1. Kuidas teie suhtute euro tulekusse?
Eesti ühinemine eurotsooniga on järjekindla töö kauaoodatud tulemus. Tegemist on olulise sammuga Eesti süveneval integreerumisel Euroopa Liiduga.

2. Mis te arvate, kas euro tulek arendab Eesti majandust ja suurendab eksporti või hoopis piirab seda tuues kaasa inflatsiooni ja elanikkonna varalise kihistumise?

Euro kasutuselevõtt suurendab Eesti majanduse rahvusvahelist usaldusväärsust ning meelitab välisinvestoreid. Samuti lihtsustab see tarbijate elu, kes pääsevad eurotsooniga seotud valuutavahetuskuludest. Eesti kroon, mille kurss on olnud fikseeritud euro suhtes, asendatakse euroga, seega euro tulek iseenesest inflatsiooni kaasa ei too ning varalist kihistumist ei tekita.

3. Kas elanikkonna paanika hindade tõusu pärast on teie arust õigustatud või tajuvad nad seda võimendatult kuna tõusnud on just igapäevaste väikeste ja hästitajutavate kaupade hinnad nagu piimatooted, tatar, leib, õlu jms?

Toimunud või eelseisvate hinnetõusude puhul ei saa välja tuua põhjuslikku seost eurole üleminekuga ning paanikaks kindlasti põhjust ei ole. Turumoonutuste vastu aga peavad tegutsema vastavad riigiorganid, need asuvad majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas.

4. Mis on teie arust euro tuleku peamised plussid ja miinused?

Võttes kasutusele euro, täidab Eesti Euroopa Liiduga liitumise lepingus võetud kohustuse ühineda eurotsooniga, olles täitnud Maastrichti kriteeriumid. Selle poolt andis referendumil hääle eesti rahvas. Valuutariski kadumine välisilma silmis annab meile kõvasti tugevust juurde. Hetkel pol mitte mingeid miinuseid, Nostradamust mängida aga ei tahaks.

 

Loe lisaks:
Evelyn Sepp Gossip.ee-le: “Euro on ikkagi tugevate majanduste raha, Eestis aga majandust sisuliselt ei ole!” SIIT