Esimene jaanuar ei ole enam mägede taga ja see aasta ei tähenda see eesti rahva jaoks mitte ainult uue aasta algust vaid ka uue rahaühiku kasutuselevõttu. Euro tulek on tekitanud palju kisa-kära ning toonud päevavalgele palju erineiaid arvamusi selle mõjust meie majandusele.

Ühed arvavad, et majandus elavneb ja eksport suureneb, teised kardavad, et euro tulek toob kaasa inflatsiooni, elanikkonna varalise kihistumise ja hindade tõusu, mis juba tegelikult ongi aset leidnud, kuid kas selle on põhjustanud euro tulek? Nii palju, kui on erinevaid inimesi on ka erinevaid arvamusi. Gossip.ee uuris mida arvab euro tulekust Riigikogu ja Keskerakonna fraktsiooni liige Evelyn Sepp, kes on Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees ning kuulub Euroopa Liidu asjade komisjoni.

Kuidas teie suhtute euro tulekusse?

Suhtun tegelikult kahetiselt. Mul ei ole kunagi olnud rahaga seotud emotsionaalseid tundeid, mis puudutavad selle ilu või emiteerijat. Seega krooni nostalgiat mul pole. Raha on minu jaoks olnud lihtsalt tavaline vahetusväärtuse, mitte identiteedi kandja. Olulisem on olnud pigem see, kas mul on seda piisavalt, et vahetada seda minule vajalike kaupade-teenuste vm vastu.

Teisalt aga olen ma murelik EURO tuleku ajastuse pärast selles mõttes, et selleks tehtavad ponnistused on meile liiga kalliks maksma läinud, tekitanud lisaks kriisile maailmamajanduses, kriisi ka Eestis riikluses, sotsiaalsuses ja üleüldse – mentaliteedis. Euor tuleku eest maksavad kõige kõrgemat hinda inimesed, kes sellest kõige vähem võidavad …

Mis te arvate, kas euro tulek arendab Eesti majandust ja suurendab eksporti või hoopis piirab seda tuues kaasa inflatsiooni ja elanikkonna varalise kihistumise?
Ma arvan, et kitsalt võttes ei ole Euro-l meie majandusele olulist mõju. Mõju oli sellel protsessil, millega saavutati valmisolek EURO-ga liitumisel.

Riik, kes paistab silma sellega, et tal puudub sismine motivatsioon ja iniminfra, et arendada reaalset majandust, kuid kes paistab silma sellega, kui lollilt kerge on sealt raha välja viia, ei ole eriti tõsiseltvõetav. Pigem meenutab Eesti roll mulle siin Väikest Peetrit, kelle leivakoti tühjaks söömist on suureamd ja targemad alustanud …

Kas elanikkonna paanika hindade tõusu pärast on teie arust õigustatud või tajuvad nad seda võimendatult kuna tõusnud on just igapäevaste väikeste ja hästitajutavate kaupade hinnad nagu piimatooted, tatar, leib, õlu jms?

Praeguste hinnatõusude põhjus ei ole suures osas mitte peatselt käibele tulev EURO kui selline, vaid need lühinägelikud majanduspoliitilised otsused või siis otsuste tegematajätmine, mida Eesti on viimasel neljal-viiel aastal harrastanud. Eestil ju puudub siiani reaalne majandus ja puuduvad ka reaalsed maksupoliitilised hoovad, käitumaks kiiresti ja paindlikult ja stimuleerida sellise majanduse teket. Eesti maksupoliitika piirdub lihtsameelsuse ja pirmitiivsusega, aga maailm on keeruline koht ja ka meie vajame selleks edukamad olemiseks keerulisemaid poliitikaid.

Paanika aga on aus ja siiras ja hinnad on reaalselt kasvanud ning inimeste elatusjärg on reaalselt halvenenud.

Mis on teie arust euro tuleku peamised plussid ja miinused?
Plussid – emotsionaalne seotus suurema rahasüsteemiga, mis lisab ehk teatud stabiilsust või usaldusväärsust ja seob meid tugevamalt suurema ja arenguvõimelisema majanduskeskkonnaga. Kasutamismugavus ehk samuti.

Miinus on selle ajastatus – Euro on ikkagi tugevate majanduste raha. Eestis aga majandust sisuliselt ei ole. Meil on muidugi mana grandiosa, aga selle hind võib siiski liiga kõrgeks osutuda.