Tšakra on India päritolu usundites ja vaimsetes praktikates esinev mõiste, mis tähistab inimkehas väidetavalt asuvaid metafüüsilise energia keskusi. See kujutelm esineb ka paljudes New Age’i teooriates ja praktikates.

Tšakratest on seitse üldtuntud ja põhitšakrat:

Muladhara (juurtšakra) – värvuselt punane, asub vaagna piirkonnas
Swadhisthana‘ (sakraaltšakra) – värvus on oranž, asub naba piirkonnas
Manipura/Nabhi (päikesepõimik) – värvus on kollane, asub kolmnurga piirkonnas
Anahata (südametšakra) – värvus on roheline, asub südame piirkonnas
Vishuddha (kõritšakra) – värvus on sinine, asub kõri piirkonnas
Ajna (“kolmas silm”) – värvus on indigo, asub keset laupa
Sahasrara‘ (kroontšakra) – värvus on lilla, asub pealae tipus

Meie elu lahutamatu osa on värvid, mis ümbritsevad meid kõikjal. Kõikidel asjadel, mis meid ümbritsevad, on värvus – toit, mida me sööme, riided, mida kanname, keskkond, milles viibime. Isegi oma meeleolu kirjeldamiseks kaustame sageli võrdlusi värvide maailmast. Seega – elav ja olev  koosneb erinevatest värvidest ja võngub eri sagedusel.

Kui kosmiline kiirgus siseneb Maa atmosfääri, aeglustub selle võnkesagedus ning võime rääkida elekromagnetilisest spektrist, millest valgus moodustab ainult ühe väikese osa. Mida lähemale jõuab kiirgus Maale, seda aeglasemaks muutub laine võneksagedus. Gammakiirgusest saab röntgenkiirgus, seejärel ultraviolettkiirgus ning valge valgus, mis omakorda jaguneb nähtavaks värvispektriks. Võnkesageduse edasisel aeglustumisel tekib infrapunane valgus, mikrolained, radarilained, FM-raadiolained, televisioonilained, lühilained ja AM-raadiolained.

Elektromagnetspektri nähtaval skaalal asuvad kõige pikemad lained. Spektri punases servas järgnevad ülejäänud värvused: oranž, kollane, roheline, helesinine, tumesinine, ja lühimad violetses servas.

Mis on tšakrad?
Tšakrad on nö. teadvuse väravad, mille ülesanne on bioinformatsioonivälja juhtimine ja vahendamine. Selle salapärase sõna tähendus on „ratas“. Füüsilise keha peenenergia kanalid  – meridiaanid on ühendatud väliskeskkonnaga energiatsentrite ehk tšakrate ja vitaalpunktide kaudu.

Inimese kehal on kokku 49 tšakrat, mis võivad olla erinevalt avatud välissuhtluseks. Seitse põhitšakrat on ühendatud suurte meridiaanidega ja kulgevad piki selgroogu ja keha esikülje keskosa. Tšakrate arengutaset iseloomustavad avatus kosmosele ja värvitooni puhtus, mis sõltuvad konkreetse inimese psüühilistest iseärasustest, vaimsest arengutasemest ja füüsilisest tervisest.

Inimestel ei ole alati kõik tšakrad väliskeskkonnale avatud, osa võivad olla kinnise vooga. Tasakaalus oleva vaimu ja keha hea tervise korral võivad olla avatud kõik seitse tšakrat. Igaüks lisab neist bioväljale oma värvi. Värvitoonid on küllastunud ja intensiivsed, lainepikkustel on täpne rütm. Niisiis igast avatud tšakrast moodustub erineva värvuse, lainepikkuse ja rütmiga rada, mille kaudu ja abil on võimalik tunnetada väliskekkonda ja nö vahetada informatsiooni.

Igal tšakral on oma polaarsus, konfiguratsioon, värvitoon ja heli. Biovälja lainepikkuste, värvitoonide ja rütmide alusel on võimalik määrata iga inimese eripära. Igaühel on füüsilise keha ümber toimumas vaid need energiakehad, mis iseloomustavad tema antud hetke arengutaset ja olemust.

Inimesed saab jaotada biovälja seisundi järgi kahte liiki: avatud inimene ning suletud inimene. Avatud inimesel on teise reaalsusega e. makrokosmosega suhtlemiseks viis kuni kaheksa rada. Kaheksa raja olemasolul pole biovälja välimised kihid suletud piiridega, vaid väli on avatud. Suletud liiki kuuluval inimesel on avatud 2-4 rada ja ta asub oma biovälja kookonis. Suletud väljaga inimesi on palju, nad ei saa olla veel kõrgema energia vahendajad nagu täiesti avatud inimesed. Energia madalamate vibratsioonide vahendamine on siiski võimalik ja teatud olukordades vägagi vajalik.

Alternatiivravi spetsialistid ütlevad, et kui inimene on noor ja täis elujõudu, siis ringlevad tšakrad sünkroonselt ja ühtlase kiirusega. Vananedes aga muutub energiakeskuste liikumine ebarütmiliseks, mis omakorda kiirendab vananemist ja nõrgendab immuunsüsteemi. Energia liikumise löövad tasakaalust välja ka stress, ebatervislik eluviis ja emotsioonidega liialdamine. Jooga, hingamisharjutused, meditatsioon ja visualiseerimine aitab tšakrate tööd tasakaalustada.