Tänapäeval vaevab paljusid inimesi rahulolematus oma keha ja kaaluga. Tihti valitakse soovitud vormi saavutamiseks üsna äärmuslikud meetotid, mis pikas perspektiivis võivad olla meie oranismile üsna laastavad. Professionaali käe all pole aga kaalu langetamine sugugi nii keeruline ja pikk protsess nagu esialgu paistab. Personaaltreener ning massöör Ragnar Neudorf jagab teile näpunäited kuidas leida endale sobiv treening ja koormus ning mida jälgida oma igapäevases toitumises.

Millest tuleb lähtuda endale sobiva treeningu valimisel? Kui tihti tuleks treenida?
Eelkõige tuleks lähtuda sellest, et treening oleks inimesele meeldiv. Kindlasti võiks eelnevalt treeneriga konsulteerida, kuidas oma treeningud nädala lõikes jaotada ja millise intensiivsusega treeninguid teha. Mõistlik oleks eelnevalt ka koormustest sooritada, mille alusel on lihtsam endale sobiv treeningkoormus leida. Mõistlikum on teha treeninguid tihti ja vähem korraga, kui paar korda nädalas ja palju korraga.

Milliseid treeninguid peaks valima, kui eesmärk on hea ensetunne ning kaalu langetamine?

Teha võiks nii aeroobseid treeninguid pulsiga vahemikus 120-150 ning erinevaid intervalltreeninguid, et kiirendada ainevahetust. Samas peaks tähelepanu pöörama ka lihastasakaalule- tugevdada nõrkasid ja alaaktiivseid lihaseid ning lõdvestada pinges lihaseid.

Kas on parem käia koguaeg ühes treeningus või valida võimalikult palju erinevaid treeninguid? Kas selleks, et näha ka treeningu tulemusi, tuleks pidevalt treeningkoormust tõsta?
Treeningud võiksid olla erinevad. Kindlasti peaks treeningu iseloom minema järk-järgult intensiivsemaks. Palju sõltub aga inimese treenitusest ja treeningute arvust nädala lõikes. Kindlasti tuleks sisse jätta 1-3 puhkepäeva, et vältida ületreeningut. Et aga vältida ületreeningut peaks treeneriga regulaarselt konsulteerima.

Kui ei ole ammu treeninud, siis võib tihti ette tulla, et lihased järgmisel päeval valutavad. Kas nö haigetele lihastele võib trenni peale teha ning kuidas saaks oma lihaseid kõige paremini taastada?
Kõige mõistlikum on teha venitusharjutusi (dünaamilised venitused enne treeningut ja staatilised peale treeningut) ning samuti tuleks käia regulaarselt massaažis. Kas aga kohe järgneval päeval treeningut peale teha, kui lihased valutavad, sõltub suuresti inimese enesetundest ja sellest kui valulikud lihased on. Kindlasti peaks selline treening sel juhul olema taastava iseloomuga ja rahulik.

Mis on põhilised vead, mida inimesed toitumises teevad?

Ei sööda piisavalt ning katsetatakse igasuguseid dieete. Kindlasti võivad kõikvõimalikud dieedid ju toimida, kuid küsimus on selles, kuivõrd tervislik see organismile on. Me oleme segatoidulised ning süüa tuleks seega erinevaid toitaineid. Ei maksa karta rasvasid ja süsivesikuid, mida paljud teevad. Normaalses koguses on kõik lubatud.

Milliseid toitaineid sisaldavaid toite tuleks süüa hommikul/lõunal/õhtul?
Tuleks süüa nii valke, rasvasid kui ka süsivesikuid. Mida aeg õhtupoole, seda rohkem võiks piirata süsivesikute kogust ning eelistama valgurikast toitu. Samas tuleks silmas pidada, et lõviosa söödavatest süsivesikutest moodustaks taimne kraam. Erinevad puuviljad, juurviljad ja teraviljad. Kes soovib oma toitumist korrigeerida võiks hankida endale raamatu pealkirjaga “Normaalne Söömine.” Autorid Mihkel Zilmer ja Urmas Kokossaar.

Mida on hea süüa enne ja peale trenni ning kas vahetult enne ning peale trenni üldse tohib süüa?

Ikka tohib süüa. Koheselt peale trenni oleks mõistlik süüa ära mõni puuvili – näiteks õun, pirn või banaan. Enne trenni ei ole aga vahetult mõistlik süüa, kuna sel juhul on trennis ebamugav olla.

Mis te arvate toidulisanditest, kas neid tohib kasutada ja mis puhkudel?

Kui toitumine on paigas ja tegemist ei ole sportlasega, siis ei ole toidulisandeid vaja.

Paljud naised valivad ideaalse vormi saavutamiseks üsna äärmuslike meetodeid – pidades dieete, loobudes täielikult magusast, juues iga päev meeletutes kogustes vett jne. Kas sellised meetotid on õiged ja ohutud?
Kindlasti ei ole sellised meetodid õiged. Mõistlikus koguses magusas ei ole iseenesest midagi halba. Maiustamise võiks aga jätta päeva esimesse poolde ning mitte sellega liiale minna.

[ot-gallery url=”gallery/personaaltreener-ragnar-neudorf-r%c3%a4%c3%a4gib-kuidas-leida-endale-sobiv-treening-ja-koormus-ning-mida-j%c3%a4lgida-oma-igap%c3%a4evases-toitumises”]