Särtsakas ekstreemsporti armastav Mervi Kala (18) on pärit Võrumaalt. Mervi räägib Gossip.ee rubriigile “Intrigeeriv 7”, et talle meeldiks, kui Eestis oleks samasugune koolisüsteem kui välismaal. “Õpilased saavad valida aineid, mida nad ise õppida tahavad. Kõik tunnid võiksid kesta 30min ja kui kell käib, siis lõppeb ka tund, mitte et õpetaja lõpetab tunni. Kui kell käib, hoiab mõni õpetaja veel 10min õpilasi kinni, kuigi peaks olema vahetund,” räägib Mervi.

ANKEET

Nimi: Mervi Kala
Vanus: 18
Tähtkuju: Ambur
Elukoht: Vaabina küla, Urvaste vald, Võrumaa
Minust: Käin hetkel 12 klassis. Talvel meeldib lumelauaga sõita. Suvel ujuda. Uus hobi on ka langervarju hüpped. Üldiselt meeldib ekstreemsport.


1. Milliseid ajakirju-ajalehti loete? Millised teemad teid enim köidavad?

Paberkandjal loen ainult kahte ajakirja: Nipiraamatut ja Cosmopolitani. Nipiraamatus on väga palju häid söökide retsepte. Toidud valmivad kiirelt ja on ka maitsvad. Nipiraamatus on ka hulga nippe mis on väga kasulikud. Seal testitakse igakuu uusi asju, mikseritest föönideni välja, kui poodi on vaja minna, siis kohe lihtsam otsustada millist masinat osta.

Cosmopolitanist võib leida kõike. Põhiliselt mis mulle sealt meeldib on uued trendid, make-up ja ehted. Saab väga palju teada meelelahutuse
kohta, blogid jne.

Internetist loen: Postimeest, Õhtulehte, Elu 24.

2. Räägime koolist ja koolisüsteemist. Mida teie koolides muudaksite? (Tundides, kellaaegades, õpetajates, eksamites, süsteemis üldse?)
Eesti koolides võiks olla sama süsteem mis välismaal. Õpilased saavad valida aineid, mida nad ise õppida tahavad. Kohustuslikud ained peaksid olema eesti keel, matemaatika ja üks võõrkeel. Kõik tunnid võiksid kesta 30min ja kui kell käib, siis lõppeb ka tund, mitte et õpetaja lõpetab tunni. Kui kell käib, hoiab mõni õpetaja veel 10min õpilasi kinni, kuigi peaks olema vahetund.

3. Kas olete kokku puutunud koolivägivallaga? Kui jah, siis kus ja kuidas? Kas õpilased varjavad koolivägivalda õpetajate, vanemate eest? Kas teate kedagi, keda on kiusatud/kiusatakse?
Ise ma koolivägivallaga kokku puutunud pole. Tean päris paljusid keda on kiusatud ja keda kiustatkse praegugi meie koolis. Üks tüdruk, käis 9nda klassini minu koolis ja minu klassis. See tüdruk sai tunda kooli vägivalda iga päev ja peaaegu kogu aeg. Seda ma usun, et õpilased varjavad seda täiskasvanute eest, sest kardetakse, kui nad räägivad sellest, siis hakatakse neid kiusama veel rohkem.

4. Armastate ekstreemsporti – nimetage palun huvitavamaid asju, mida Eestis selles valdkonnas teha. Palju kulutate oma hobidele?
Eestis on väga väike võimalus tegeleda ekstreemspordiga. Olen alates 4. eluaastast tegelenud mäesuusatamisega ja üleelmine talv alustasin lumelaua sõiduga. Parim koht on selleks talvel Kuutsemäel. Seal on kõige paremad mäed lihtsalt. Õnneks nüüd nii, et jalg enam ei kasva ja saab lumelaua komplekti ära osta. See maksab umbes 4000.-

See suvi mis nüüd oli, tegin ka ühe enda kaua aegse soovi teoks. Tegin langevarju hüppe ära. Üks aasta lükkasin lihtsat seda edasi, kuna ei leidnud kedagi, kes tuleks minuga hüppama. Siis sain teada, et minu klassivend tahab ka hüpata. Ja nii me hakkasime kampa kokku ajama. Algul hüppasid kaks poissi alt ära ja me mõtlesime, et läheme kahekesi, aga saime kaks poissi juurde. Nüüd tahan väheamalt kord aastas selle ümmarguse langevarjuga hüpet teha. Järgmine suvi lähme teeme tiibvarju koolituse ka ära. Ümmarguse varjuga esimene hüpe on 1000.- ja edasised hüpped 150.- Aga tiibvarju esimene hüpe on 2500.-(koos koolitustega jne)

5. Kui saaksite 100 miljonit – mida teeksite, kuidas selle investeeriksite?
Kindlasti kindlustaksin oma elu ja maja ära. Siis kindlasti investeeriks haridusse. Ostaks endale maja, kui mul seda veel pole. Auto ostaks kindlasti. Ja osa raha annetaks heategevusse ja ülejäänud lihtsalt jätaks elamiseks.

6. Kui saaksite Eesti elus midagi muuta, siis mis see oleks?

Kui saaks, siis teeks nii, et eurot ei tuleks. Siis teeks Eestis veel seadused karmimaks. Nt kui tapad kellegi, siis saad eluaegse vanglakaristuse või surmanuhtluse. Muidu ülejäänud jätaks kõik samaks.

7. Mis on viimane asi, mis teile tõeliselt rõõmu pakkus? Mis teid õnnelikuks teeb?

Elu ise. Et oled veel elus ja pole midagi hullu juhtunud. On olemas sõbrad, perekond ja katus peakohal.

__________________________________________________________
Armas Gossip.ee lugeja! Ootame Sind intervjuu- mängu “Intrigeeriv 7”! Vasta meie poolt esitatud elulistele küsimustele & võid võita 500.- krooni puhtalt kätte! Rubriigist “Intrigeeriv 7” saate rohkem lugeda SIIT

[ot-gallery url=”gallery/mervi-kala-tean-p%c3%a4ris-paljusid-keda-on-kiusatud-ja-keda-kiustatkse-praegugi-meie-koolis”]