Eesti rikaste edetabelis on sellest aastast uus liider: senise kröösuse Toomas Annuse lõi oma troonilt 59aastane Fjodor Berman. Berman pole oma uue tiitli nimel teinud midagi muud kui igapäevast tööd. Ent seda on ta teinud palju – 12tunnised tööpäevad pole tema jaoks erand, pigem reegel.

“Natuke häbi on. Eriti ajal, mil suurem jagu eestlastest on töötud. Edetabel ei anna kindlasti realistlikku pilti. Kui sarnane pingerida teha börsiettevõtetest, siis annaks ta adekvaatsema ülevaate. Börsiettevõtte aktsial on ju reaalene turuväärtus. Noteerimata ettevõtete puhul on tegemist ikkagi spekulatsiooniga. Reaalselt mul sellist raha pole,” ütleb Berman Õhtulehele.

Pensionile Berman enneaegselt ei lähe, sest just töötegemine on see, mis mehele rahuldust pakub.  “Enneaegsele pensionile, nagu see Soomes tavaks on, ma kindlasti ei lähe. Saan just tööst ennenägematult suurt rahuldust, mis on täiesti võrreldav sellega, mis mind valdas 15 aastat tagasi. Jah, ma olen õnnelik, et saan minna hommikul tööle ja tulla õhtul koju. Seegi on väärtus.”

Vaatamata oma rikkusele armastab Berman lihtsat joont. “Ma tõesti pole ostnud luksusjahte ega kaatreid. Või maja Hispaaniasse. Mul on küll palju tuttavaid, kes just nõnda on talitanud. Aga mina ei ole see inimene. Selleks peaks muutma elustiili. Töö pakub mulle täit rahuldust. Minule on töö elu sisu, mitte luksusesemed. Kui sõidan kevadel kaheks nädalaks puhkusele, hakkan juba pärast esimest nädalat töö juurde tagasi igatsema. Olen lihtne inimene.”