Näitleja Aigi Vahing (37) varjas ka oma lähedaste eest 14 aastat rasket toitumishäiret buliimiat, mis on Aigi sõnul kõige puhtamal kujul inimese poolt iseenda vastu suunatud vägivald, kirjutab ajakiri Naised.

Mõned nädalad tagasi tuli eestlannast saatejuht ja telenägu Aigi Vahing, kes praegu resideerib enamiku ajast Ameerikas, lagedale uskumatu pihtimusega, mille teemadel ilmub peagi ka tema esimene raamat “Valik”. Nimelt on alati säravat telenägu ja filminäitlejat juba aastaid piinanud ka paljude Eesti naiste seas levinud raskekujuline toitumishäire ja haigus buliimia.

“Buliimia avaldub söömispuhangutena, mis on progresseeruvalt halvenevad, tihenevad ning ka söögikogused suurenevad.” Aigi sõnade kohaselt püütakse ülesöömise tagajärgedega toime tulla liigse sportimisega, ülekõndimisega, nälgimisperioodidega, kuid varem või hiljem hakkab liigsete toidukoguste tarbimine muutuma nii vaimule, meelele kui ka kehale sedavõrd kurnavaks, et inimene leiab ennast olukorrast, milles toidu väljaoksendamist hakatakse nägema väljapääsuna. “Toidu väljaoksendamise harjumusest saab omakorda kurnav sõltuvus ning sellest on juba väga raske vabaneda. Selleks, et asi nii kaugele ei jõuaks, on vaja mõista, et kui süüakse enam, kui kehal on vaja – tehakse seda korduvalt ning kogused suurenevad, tasub hakata abi otsima.” 

Küsimusele, kuidas Aigi suutis haigust lähedaste eest nii kaua variata, vastab Aigi: “Kuna ma ei olnud valmis sellest haigusest paranema, polnud ma ka valmis sellest lähedastele rääkima. Varjamise meetodid on aga alandavad ning lisavad süü- ja häbitunnet ning nood mõjuvad sõltuvushaigustele tugevdavalt – nagu õli tulle. Paranemise esimeseks sammuks ongi see, et inimene tunnistab esmalt iseendale ning siis ka lähedastele, et tal on probleem ning ta soovib hakata sellest paranema. Üksi paranemine võib aga võtta aega mitu eluiga. Just sellepärast ongi väga edukad grupiteraapiad.”

[ot-gallery url=”gallery/aigi-vahing-%c3%bcksi-paranemine-v%c3%b5ib-v%c3%b5tta-aega-mitu-eluiga”]