Kanadas korraldatud uuringust selgub, et juba nelja-aastased lapsed suudavad mõista ja isegi kasutada teatud tüüpi irooniat. Kui lapsevanem ütleb teismelisele: “Tore, et su tuba nii korras on,” pole kahtlust, et irooniast saadakse aru, kirjutab ajakiri Naised.

Varasemate uuringute põhjal väidetakse, et laps ei saa irooniast aru enne kümnendat eluaastat. Need uuringud olid enamikus teostatud aga laboris ja keskendusid peamiselt sarkasmile. Kanada uuringus vaadeldi lapsi kodumiljöös. Arvesse võeti nelja tüüpi kaudseid väljendusviise: hüperbool, eufemism, sarkasm ja retooriline küsimus.

Hüperbooli näide oli “See on maailma suurim võileib!”, eufemism: “Te kõik olete pisut segased!”, sarkasm: “Sa oled selle segadusega palju vaeva näinud!”, retooriline küsimus: “Kas sa oled nüüd lärmamise lõpetanud?”

Positiivse suhtluse korral kasutatakse lastega enim hüperbooli ja sarkasmi, konflikti korral aga eufemismi ja retoorilist küsimust. Samuti ei kasuta isad ja emad irooniat ühtviisi. Emad kalduvad rohkem esitama retoorilisi küsimusi ja isad eelistavad sarkasmi.

Uuringuga leiti, et kõik lapsed mõistsid vähemalt ühe vanema tehtud üht iroonilist märkust. Irooniat mõistetakse täielikult kuueaastaselt, kuid teatud irooniavorme, näiteks hüperbooli, mõistetakse juba nelja-aastaselt. 39 perekonna 22 last, kes uuringus osalesid, mõistsid kõige paremini aga sarkasmi. 

Allikas: Physorg.com