Turvatunne ja võimalus teineteist toetada on pika abielu väärtused, usub peakokk Indrek Kivisalu. Indrek (39) ja tema sotsiaaltöötajast abikaasa Mari (30) peres kasvab kaks tütart: vanem tütar Merilin on kolmeaastane ja väiksem, Maarjan, neljakuune. Perega koos oldud hetki hindabki Indrek kõige enam, kirjutab ajakiri Pere&Kodu.

Mida olete vanemate abielust oma ellu kaasa võtnud?
Kaasa olen saanud tahtmise elada paremat abielu, kui vanematel õnnestus. Ilmselt on iga abielu siiski nii individuaalne, et juhtnööre kellegi teise omast võtta on võimatu. Seetõttu alustame kõik ikkagi puhtalt lehelt ja üritame parimat. 

Kuidas te abikaasaga teineteist täiendate?
Vein ja toit täiendavad üksteist, kui nende maitsebukett ligilähedaselt kattub, ent vastandlikud maitsed tasakaalustavad teineteist. Meie oleme samuti piisavalt erinevad, et teineteise silmaringi laiendada, ja ühtlasi piisavalt sarnased. Meil on elule ja maailma asjadele sarnased vaated – see ühendab meid.

Mida oma naises hindate?

Oma naises hindan ikka kogu komplekti. Ehk on klišeelik öelda, et ta on kõige-kõige ilusam ja targem inimene minu elus, kuid tegu on inimesega, kellest ma väga hoolin ja keda armastan. Arvan, et tema panus on suur selles, et teineteist mõistame. Hindan tema rahulikkust ja ennastsalgavust laste kasvatamisel, kui mina pikkade päevade kaupa tööl olen.

Millest tekivad tülid ja kuidas te neid lahendate?

Tõsisemaid tülisid pole me üle elanud. Kuna oleme teineteisega mõistvad, saavad erimeelsused üldjuhul juba eos lahendatud. Üksteise peale karjumine või nõude loopimine on meie puhul välistatud, see lihtsalt ei vii kuhugi.

Kuidas annate naisele märku, et hoolite temast?

Laused ja teod nagu “sinu kohv on valmis” või “ma teen selle ise ära” on need, mis hoolivust väljendavad. Kui igapäevaselt hoolivust välja ei näidata, pole kasu kord kuus öeldud fraasist “ma hoolin sinust”. Lisaks võtame perega või kahekesi ette väljasõite mõnda spaasse või mujale rahulikku paika, kus saame lihtsalt olla ja elust ning teineteisest rõõmu tunda.

Mida teeksite, kui naine ütleks, et kulutate liiga palju aega sõpradele või harrastustele?

Meil on enamasti ühised sõbrad ja harrastused, nii et see ei ole meie abielus probleemiks. Pigem teeb muret, et kiire elu- ja töötempo tõttu pole ei sõprade ega ka harrastuste jaoks piisavalt aega. Üritame küll kalendris mõned päevad pikalt ette broneerida, aga alati pole abi sellestki.

Kuidas reageerite, kui naine kurdab oma muret?
Muredesse tuleb tõsiselt suhtuda. Igale probleemile peab ju lahendus leiduma. Tavapäraselt olen kurtjaks küll mina, aga koos otsime lahendusi ning oleme muredest ka jagu saanud.

Mis on pikaajalise kooselu väärtus?

Kindlasti on see turvatunne. Üksteisele toeks olemine, ükskõik mis ka ei juhtuks. Üksindus vanaduses – või mis tahes ajal – on mulle raske. Seetõttu õpetame oma lapsigi perega arvestama. Alustame andmisest, sest nemad vajavad ju praegu, väikestena, meie tähelepanu.

Millal on lahutus lahendus?

Elu ei ole vaid must ja valge, võimalik, et iga asi on millekski vajalik. Igasuguste otsuste puhul oleks aga tark mõelda mitu sammu ette ja panna end ka kõrvaltvaataja seisu. Võib oletada, et siis jäävad paljud rumalused ära ja nii pöördumatuid samme nagu lahutus ei peagi astuma.

Autor: Kadri Vilen
Refereeritud artikli täisteksti loe ajakirjast Pere&Kodu