Suurinvestor George Soros eraldas sada miljonit dollarit 20 Ida-Euroopa, Kesk-Aasia ja Kaukaasia riigikidele majanduskriisi mõjudega võitlemiseks.

Sorose loodud Avatud Eesti Fond kuulutas seetõttu täna välja kodanikuühendustele suunatud projektikonkursi, et aidata ühendustel muutunud majandusoludes toime tulla. Avatud ühiskonna eriprogrammi raames toetatakse sotsiaalse suunitlusega ettevõtmisi, mis leevendavad kriisis enim kannatanud ühiskonnagruppide olukorda. Samuti oodatakse uuenduslikke algatusi avatud ühiskonna põhiväärtuste edendamiseks.

“Majanduskriis ja aina ootamatumalt toimuvad eelarvekärped on seadnud kodanikuühendused olukorda, kus toetusvõimalused on järsult kahanenud ja puudub igasugune kindlustunne homse ees,” kommenteeris Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam Äripäevale.

Hellam märkis, et kui äriettevõtetele luuakse kogu maailmas riiklikke abipakette, siis kodanikuühiskonna areng tuleks justkui majandussurutise lõppemiseni külmutada. “Tänases olukorras on eriti tähtis toetada inimeste omaalgatust ja solidaarsust, mis aitavad kaitsta nõrgemaid ühiskonnagruppe ja tasakaalustada kriisi ajal võimenduvaid ilminguid, nagu populism, sallimatus, katsed piirata sõnavabadust ja kodanikuinitsiatiivi,” lisas Hellam.

Avatud ühiskonna eriprogramm toetab eeskätt kiireid ja efektiivseid lahendusi, mis on suunatud solidaarsuse suurendamisele ühiskonnas. Taotlusi võetakse vastu jooksvalt ja menetletakse nelja kuni kuue nädala jooksul. Programmi avamine saab teoks tänu Avatud Ühiskonna Instituudi asutaja George Sorose saja miljoni dollari suurusele annetusele.

Avatud Eesti Fond on 1990. aastal asutatud avatud ühiskonna väärtusi edendav sihtasutus.

Foto: Scanpix

Save