Kosmeetikareklaamid lubavad kasutajale rõõsat jumet, lummavaid ripsmeid ja perfektset suud. Aga miks vaatab pärast vaevalist jumestusprotseduuri peeglist ikka vastu keegi, kes oleks nagu äsja esimest korda ema kosmeetikakotti revideerinud? Ajakirjadest ja ilusaadetest jääb mulje, et meikimine on imelihtne.

Küsimustele vastab jumestuskunstnik Kristi Petolai

Jumestuskreem paistab mu näol tükkis ja kole, samas kui sõbrannal ei saa arugi, et ta seda oleks kasutanud. Miks?
Harju kohe mõttega, et jumestuskreem on osa igapäevasest nahahooldusest, mistõttu vali see vastavalt nahatüübile. Rasuse naha korral lisa kreemikihile puudrikiht. Seganahk võib vajada suisa kahte kreemi: T-tsoonile matistavat ja põskedele niisutavat. Kuivale nahale sobib niisutav jumestuskreem. Ära unusta, et kui oled õige kreemi leidnud, pead seda vastavalt aastaajale vahetama. Suveks passivad kergemad kreemid. Õige tooni saad teada, katsetades jumestuskreemi kaela ja näo ülemineku kohal ning tee seda kindlasti looduslikus päevavalguses.

Mu jumestus ei mõju loomulikuna. Kuidas saavutada värsket ja õhetavat üldmuljet?
Värske mulje annab õigesti valitud põsepuna. Lisa see kohe pärast jumestuskreemi pealekandmist, sest siis ei teki kiusatust silmi ja suud liigselt meikida. Et konsistentside erinevuse tõttu ei tekiks laike ja ebaühtlusi, kasuta puudriga samuti puuderjaid punasid ning jumestuskreemi peale pane kreemjat põsepuna.

Ma näen väsinud välja nii enne kui pärast meikimist. Ilmselt teen midagi valesti.
Enne meikimist tuleb nahk puhastada niisutava ja värskendava näoveega ning katta samasuguse toimega näokreemiga. Matt jumestuskreem vaheta niisutava vastu. Kui see plaan rasuse näonaha tõttu ei toimi, kasuta põsesarnadel ja oimukohtadel helenduskreemi. Lase silmadel hommikul ärgata, kiire ülemätsimine jumestuskreemiga ei anna head tulemust. Vaata üle ka oma meigipalett. Kahvatud ja värsked toonid jätavad reipama mulje. Kui meik tehtud, võid näo veel meigivärskendusvedelikuga üle pihustada – see annab palgeile sära ja värskust.

Ripsmetuši kasutamine on loterii: vahel saan ideaalsed ripsmed, teinekord kleepuvad need kokku. Miks nii?
Kas oled kindel, et värvid täiesti puhtaid ripsmeid? Eelnevalt värvitud või kreemistele ripsmetele ei jää tušš hästi peale. Silmatilgadki võivad ripsmed kokku kleepida. Kui oled ripsmed kortsu maganud, siis tee need märjaks ja harja enne värvimist sirgeks. Kui saad kõigest hoolimata ripsmete asemel ämblikujalad, siis kammi need ripsmekammiga läbi.

Näen värvitud huultega tobe välja. Kuidas mõnele ere huulepulk nii hästi sobib?

Erk huulevärv ei kannata konkurentsi ehk erepunased huuled koos silmatorkava riietuse ja silmameigiga jätavadki tobeda mulje. Ära võõpa värvi ka otse huulepulgalt suule: värvi huultele tupsutamine sõrmedega annab loomulikuma tulemuse, pintsliga peale kandes saavutad veatuma ja püsivama tulemuse. 

Ma ei oska teha suitsusilma. Näen nõnda meigituna välja nagu morbiidne goot. Milles seisneb nipp?

Suitsusilma tegemine õnnestub paremini õhtuses valguses. Päeval kasuta söevärvi ja hajuta see hoolikalt, õhtul võid riskida ka musta silmalaineri ja rohke ripsmetušiga. Panda-efekti vältimiseks jäta alumine silmalaug klaariks. Selleks värvi silmad enne meigipõhja tegemist või kata silmaalused paksema tolmpuudrikihiga. Puudri saad hiljem suure pintsliga koos pudenenud lauvärviga lihtsalt minema pühkida.

Ma olen kõike proovinud, kuid ei oska põsepuna kasutada. Näen välja nagu matrjoška.

Hämaras pole võimalik imet teha. Mine valguse kätte ja hajuta põsepuna hoolikalt, selle tekstuur ei tohi näha jääda. Kreemja põsepuna hajutamiseks sobib ideaalselt käsn, millega kantakse nahale jumestuskreemi. Puuderpõsepunasid on kõige parem peale kanda suure põsepunapintsliga. Kui tundub, et joonistad põsed valesse kohta, siis proovi nii: tõmba nina välisnurga ja silma välisnurga vahele kujuteldav joon ning selle keskpunkti ümber tulebki põsed värvida. Kui põsepuna on jäänud liiga intensiivselt, käi põsed puudriga üle, see hajutab ja muudab tooni heledamaks. Kui põsed muutuvad liiga hägusaks, lisa jälle puna. Korda tegevust, kuni ihaldatud tulemus on käes.