LAV ekspresident, Nobeli preemia laureaat Nelson Mandela tähistas oma 91. sünnipäeva, kuid mehe abikaasa paljastab, et vananemine pole Mandelale kerge olnud.

Graca Machel ütles CNNile, et Mandelale on olnud rasked vanusest tulenevad piirangud, kuid ta jätkab südikalt tööd heategevuses.

Mandela veetis 27 aastat vanglas enne kui ta vabastati ja valiti Lõuna-Aafrika Vabariigi esimeseks mustaks presidendiks 1994. aastal. Apartheidivastase võitluse veteran kasutab oma sünnipäeva, et levitada teiste aitamise olulisuse sõnumit. Machel ütles, et Mandela on liiga nõrk, et reisida ülemere New Yorki, kus korraldatakse uue heategevuskampaania Mandela Päev õhtusöök.

Nobeli preemia laureaat veetis sünnipäeva hoopis kodus Johannesburgis. Mandela naise sõnul ärritab meest, et ta ei suuda töötada samas tempos, mis varem. “Ta on väga uhke inimene. Ta on edev. Kui ta saab aru, et ta ei saa kõndida enam sirgelt ja kindlalt nagu varem, siis talle ei meeldi see,” rääkis Machel.

Naine tunnistas, et tal on raske näha mehe vananemist. “Näha teda vananemas on miski, mis teeb haiget. Sa saad aru, et see peab juhtuma. See hing, see säde on hääbumas,” rääkis naine eksklusiivintervjuus.