Klassikaraadio ja ERR.ee koostöös on muusikahuvilistel võimalik reede, 10. septembri õhtul jälgida otseülekandena Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri hooaja avakonterti nii raadiot kuulates kui veebiülekannet jälgides.

Kell 19 algaval kontserdil esinevad Voces Musicales ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, dirigeerib Neeme Järvi.

Kontserdi veebülekannet on võimalik jälgida SIIN

Kavas on:
* Pärt – Cecilia, vergine romana, Sümfoonia nr. 3
* Mahler – Sümfoonia nr 1 D-duur

Klassikaraadio edastab ERSO hooaja avakontserdi Euroraadio sarjas a la carte, millest ERSO võtab osa alates 2005. aastast. Euroraadio sari “a la carte” pakub kuuljatele eksklusiivse kõrgtasemel intepretatsiooniga kontserdivaliku maailma kontserdisaalides toimuvast. Käesoleval hooajal dirigeerivad sarja kontserte teiste seas Sir Simon Rattle, Kent Nagano, Daniel Harding, Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, John Storgards, Esa-Pekka Salonen, Michael Tilson Thomas jt.

ERSO kontsert avab algava hooaja. Sel aastal vahendavad ERSO 10. septembri kontserdi 19 raadiojaama – Soome, Norra, Hispaania Madriidi, Läti, Leedu, Austraalia, Jaapani, Ungari, New Zealandi, Poola, Rumeenia, Kanada Montreali, Hollandi, Kreeka, Sloveenia, Horvaatia ja Serbia.

Maestro Neeme Järvi juhatusel avab ERSO uue kontserdihooaja 2010. aasta juubilaride Arvo Pärdi ja Gustav Mahleri muusikaga. Pärdi 3. sümfoonia esiettekanne toimus Tallinnas 1972. aasta hooaja avakontserdil, ka siis juhatas ETV ja Raadio sümfooniaorkestrit (praegust ERSOt) Neeme Järvi.

Teos on Järvile pühendatud ning tema juhatusel korduvalt kõlanud ja salvestatud. “Kui tahame jõuda ükskõik millise muusikateose tuumani, ei pääse me mööda taandamisest, s. o. tuleb ära visata kogu ballast: ajastud, stiilid, vormid, orkestratsioonid, harmoonia, polüfoonia, ja jõuda kuni ühehäälsuseni, selle intonatsioonideni. Seal alles oleme silm silma vastu kas siis tõe või valega.” (Arvo Pärt).

Austria helilooja ja dirigendi Gustav Mahleri 150. sünni- ja 100. surma-aastapäeva puhul on tema looming sel ja järgmisel aastal aukohal enamuse maailma orkestrite repertuaaris. Üllatav on aga fakt, et Neeme Järvile, kes on Mahleri muusikat juhatanud palju, on see esimene Mahleri sümfoonia tervikettekanne ERSOga.

Otseülekannet Estonia kontserdisaalist vahendavad helirežissöör Maido Maadik ja toimetaja Mirje Mändla.