N, 9. september 2010 19:00 – 21:00, Haapsalu kultuurikeskus, Haapsalu
R, 10. september 2010 19:00 – 21:00, Kuressaare kultuurikeskus, Kuressaare
N, 16. september 2010 22:00, Voh Krahli baar, Tallinn
R, 17. september 2010 19:00 – 21:00, Türi kultuurimaja, Türi
L, 2. oktoober 2010 19:00, Pärimusmuusika Ait, Viljandi
R, 15. oktoober 2010 21:30 – 23:00, Endla Jazzklubi, Pärnu

Vägilased aitavad rukkilõikusele laulumängudega kaasa.

Tänaseks juba 10 aastat tegutsenud etno ansambel Vägilased sai rukkilõikuse ajal valmis oma uue kauamängiva laulumängude plaadi “Kes aias?” ja läheb seda kontsertidega tutvustama mööda Eestit – Kihnust Värskani.

Vägilasete seekordne soov anda uus elu ammuunustatud laulumängudele ning tutvustada inimestele väikest valikut laulumängude erinevatest variantidest üle Eesti, on jõudnud plaadile. Ansambli liidrid Cätlin Jaago ja Meelika Hainsoo on välja otsinud uusi variatsioone juba tuttavatele lauluviisidele, mida lasteaias mängitud („Kes aias?“, „Rukkilõikus“) ja tutvustavad ka vähem levinud traditsioonilisi laulumänge nagu „Ätsemäng“, „Nõelamäng“ jne. Mängulaulude taasesitamisel peab ansambel esmatähtsaks säilitada mängimise võimalikkust, funktsiooni, samuti säilitada mängu temposid ning mängu kirjeldusele vastavat sõnumit. Tegemist on kindlasti unikaalse õppematerjaliga, kuna CD-plaadiga tuleb kaasa raamat, kus on kirjas mängukirjeldused ning laulude sõnad nii eesti kui inglise keeles.

Käesoleval suvel Viljandi Pärimusmuusika Festivalil antud kaks kontserti olid väga menukad ja tõestasid veel kord, et nende lugude järgi tantsimist ootab ansambli publik väga ja tuleb juhendamisega heal meelel kaasa.

Ansambel Vägilased (Meelika Hainsoo – laul ja viiul; Cätlin Jaago – torupill, vilepillid, parmupill, laul;  Jan Viileberg – kitarrid; Tiit Kikas – elektriviiul, live-elektroonika; Marti Tärn – basskitarr; Reigo Ahven – löökpillid) kuulub vaieldamatult Eesti kõige tuntumate ja tunnustatumate pärimusmuusika kollektiivide sekka. Vägilased alustasid aastal 2000 Viljandi Kultuuriakadeemia kursuseansamblina. Kõik ansambli liikmed on noored eesti moosekandid, kes on mänginud nii pärimus- kui pop-jazzmuusikat. Esinetud on nii Eestis kui muu maailma lavadel, näiteks Soomes, Rootsis, Portugalis ja Udmurtias.

Külalisena teevad mõnel kontserdil kaasa ansambli head sõbrad Jaan Pehk ja ansambel Klapp, kus mängib ka üks Vägilaste asutajaliikmetest Kristjan Priks.

Kontsertide ajakava

28. august – KIHNU, Muinastulede öö
2. september – TARTU, klubi Plink Plonk (külalisena teeb kaasa Jaan Pehk)
3.september – VÄRSKA, rahvamaja (külalisena teeb kaasa ansambel Klapp)
4. september – VÕRU, kultuurimaja Kannel
9. september – HAAPSALU, kultuurimaja (külalisena teeb kaasa Jaan Pehk)
10. september – KURESSAARE, Kultuurivara
16. september – TALLINN, Von Krahl
17. september – TÜRI, kultuurimaja (külalisena teeb kaasa Jaan Pehk)
2. oktoober – VILJANDI, Lõikuspidu
15. oktoober – PÄRNU, Endla teatri kohviku Jazziklubi