Iisraeli ja Palestiina juhid kohtusid Washingtonis esimest korda ligi kahe aasta jooksul silmast silma läbirääkimistelaua taga. USA Lähis-Ida erisaadiku sõnul olid Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi vahelised kõnelused konstruktiivsed.

Läbirääkimisi avades ütles USA riigisekretär Hillary Clinton, et USA avaldab neile täit toetust ning on aktiivne ja püsiv partner. Samas ei paku Washington mingeid lahendusi, vahendab BBC News.

„Härra peaminister, härra president, teil on võimalus lõpetada see konflikt ja aastakümnetepikkune vaen teie rahvaste vahel igaveseks,” ütles Clinton. „Nende läbirääkimiste põhiküsimused — territoorium, julgeolek, Jeruusalemm, põgenikud, uusasundused ja muu — ei muutu aja jooksul vähem teravamaks ega lahene iseenesest.”

Pärast Clintonit kõnelnud Abbas ja Netanyahu tunnistasid nende ees seisva ülesande raskust. Netanyahu sõnul saavutatakse täielik ja kestev rahu ainult vastastikuste ja valusate järeleandmistega.

Abbasi ja Netanyahu sõnul on läbirääkimiste kaks keskset küsimust iisraellaste julgeolek ja juudi uusasunduste ehitamine palestiinlaste territooriumile.

Pärast ajakirjandusele esinemist siirdusid Clinton, Abbas, Netanyahu ja USA eriesindaja Lähis-Idas, George Mitchell kinniste uste taga peetavatele läbirääkimistele.

Mõne aja pärast tuli Mitchell tagasi ja ütles, et Abbas ja Netanyahu räägivad nelja silma all ning et meeste suhted on südamlikud ja valitseb konstruktiivne ja positiivne meeleolu.

Edasi lepiti kokku pidada läbirääkimisi Lähis-Idas 14.-15. septembril ja edaspidi umbes iga kahe nädala tagant.

Läbirääkimistel mitte osalev rühmitus Hamas, mida ei tunnusta ei Iisrael, USA ega Euroopa Liit, lubas samal ajal Iisraeli ründamist jätkata.