Peaminister Andrus Ansip kinnitas kohtumisel Iisraeli riigiministri Michael Eitan’iga, et Eesti on valmis tegema tihedamat infotehnoloogiaalast koostööd Iisraeliga.

„Ma väga loodan, et teie visiit Eestisse tihendab Eesti ja Iisraeli IT-alast koostööd veelgi,“ ütles valitsusjuht. Peaminister tutvustas Eesti infotehnoloogiliste saavutustega tutvuma tulnud Iisraeli riigiministrile Eestis juba kümme aastat kasutusel olnud e-valitsuse infosüsteemi. „Peale selle, et e-lahendused on väga mugavad ja säästavad inimeste aega, säästavad nad ka maksumaksja raha,“ selgitas Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroo vahendusel.

Riigiminister Eitan`i hinnangul on Iisraeli erasektoris erinevad e-teenused hästi arenenud, kuid avalikus sektoris palju tagasihoidlikumalt. „Me hindame Eesti kogemust selles vallas väga kõrgelt,“ ütles Eitan, kes tõstis kohtumisel ka internetipõhiste teenuste turvalisuse teema. Peaminister kinnitas, et Eesti riigis on inimeste privaatsus kaitstud ja kui keegi seda rikub, siis on see kuritegu.

Peaminister ja Iisraeli minister tõdesid, et kahe riigi vahel on väga head suhted ja koostöö. Ansip meenutas, et 10. mail said nii Eesti kui ka Iisrael OECDga liitumise kutse. „See on meile kvaliteedimärk. OECD on demokraatlike riikide foorum, kus me saame omavahel kogemusi jagada ja edasist koostööd kavandada,“ ütles Andrus Ansip.

Täna Eestist lahkuval Iisraeli riigiministril olid visiidi käigus kohtumised E-Valitsuse Akadeemias, lähemalt tutvustati ministrile Eesti e-tervise projekti ning e-valimisi. Iisraeli riigiminister Michael Eitan kohtus ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsiga.

Eesti e-riigi lahendusi on hinnatud väga kõrgelt ning praegu aitab Eesti riik kaasa e-riigi ülesehitamisele näiteks Aserbaidžaanis ja Albaanias, ettevalmistus koostööks käib ka mitmete teiste riikidega. E-Valitsuse Akadeemia koolitusprogrammis on osalenud ligemale 40 riigi IT-juhid.