Täna algavale hansalaadale saabub üle 450 kaupleja, mis on viimaste aastate rekord.

Nädalavahetuseks täitub Tartu kesklinn laadameluga. “Kauplejate tung Tartu hansalaadale on iga aastaga suurenenud ja nii on meil valikusõel üsna tihe. Eelistame ikka neid, kes toovad laadale omavalmistatud või -kasvatatud kaupa,” rääkis laata korraldava Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau.

Hansapäevade ajal jagub kauplejaid nii Raekoja platsile, Küüni tänavale, Kaubahoovi parki, kui ka Emajõe äärse laste- ja tulevikulinna  lähistele.

Kauplejaid ja käsitöömeistreid tuleb Tartusse peaaegu igast Eestimaa nurgast – Kuressaarest ja Haapsalust Narvani, Võrumaast Virumaani. Väga populaarsed on Tartu laadad ka lätlaste, leedulaste seas, kes seegi kord  on kohal oma keraamika, ehete ja muude käsitöötoodetega. Sel aastal  müüakse laadal ka Ungarist pärit savipille.

Nagu ikka leiab laadaline linasest, villast ja puuvillast käsitööesemeid, punutisi, puidu- ja nahatooteid, sepiseid, keraamikat ja muud käsitöid. Pakutakse unikaalseid ehteid, siidsalle ja maalitud portselani. Jõelinnas müüakse ka kümblustünne ja tünnisauna. Nõutavad laadatooted on käsitsi valmistatud seebid, eriti kitsepiimaseebid, mille  raviomadusi oskavad valmistajad põhjalikult  tutvustada. Kaubahoovi massaaþitelgis tehakse idamaist massaaþi, tutvustatakse
kaaniravi ja pakutakse ravimtaimedrooge.

Laadakülastajale pakuvad kehakinnitust eesti, armeenia, balkani, türgi köögid Poe tänaval, Vabaduse puiesteel, Jõelinnas ning suvekohvikud Raekoja platsil. Maitsta saab Salvesti suppi, vardas küpsetatud sealihalõiku, lapi lõhet  ja maiustuseks Kõlleste kommimeistrite magusat näputööd. Müügilettidelt leiab Saaremaa, Manija, Tartu ja Läti leivameistrite leiba-saia,  suitsusinki, suitsukala, mett, hapukurki, hernest ja metsa- ja aiamarju.

Käsitöömeistrid tutvustavad hansalaadal keskaegseid töövõtteid ja -viise. Lastelinnas saavad lapsed ehitada ehtsaid palkmaju, sõita poniga, lustida
karussellil ja batuutidel.

“Kuna tänavused Tartu Hansapäevad kutsuvad kõiki oma loovust ja käteosavust rakendama, siis selleks laadal võimalusi jagub. Pealegi on enamik laadakauplejaist meile heaks näiteks inimeste loomingulisusest ja oskustest,” sõnas Blumenau.

Hansapäevade laat toimub Tartu kesklinnas 18. ja 19. juulil. Laupäeval oodatakse laadalisi kell 10-20 ja pühapäeval kell 10-17.