Tõnu Aava tee “Õnne 13sse” on omapärane. Kristjani rollist ütles ta ära, kuna talle paistis, et see tegelane häbistab kaitseliitlast. Aastaid hiljem võttis ta aga vastu kunagise tippkommunisti Feliks Vissi rolli, kirjutab ajakiri Nädal.

Kui sinisilmne on endine ja praegune Viss?
See on hea, et te seda küsite. Noor Feliks Viss ei teadnud oma pärandusest ju midagi. Aga teadis, et ta kasuisa oli rikas mees ja et teda ähvardab küüditamine. Aljošaga samas mundris mehed viisid ära ka tema sugulased. Ta kartis, et sama saatus võib ka teda ees oodata ja ta tegi kavala käigu. Ta asus otse vaenlase pessa, komsomolitööle, kus loomulikult midagi suurt teha ei olnud.

Domineerima jääb ikka see ründav nahaal? Elab luksuslikus majas ja ründas ka oma noort sekretäri. Kas Merilinile külgelöömisega läks Viss liiale, kaldus kõrvale oma joone pealt?
See maja, kus Feliks Viss elab, on tegelikult Flora omanike kaunis maja. Aga mis puutub joone pealt kõrvalekaldumisse, siis natuke küll. Viss on niisugune vitaalne vanahärra, kellele naised meeldivad, mida on ka mitmes stseenis näha, aga flirt on piirdunud siiski lilledega. Nüüd hakkas tüdrukut ju musitama. Tal on niisugune tunne, et tüdruk teda ka kuidagimoodi respekteerib. Ja võib-olla pole tal ka midagi selle vastu, kui tal nii uhke protežee on nagu Viss? Ma ei kujuta üldse ette, mismoodi need vanamehed oma sidemeid noorte naistega ette kujutavad. Ega nad ole alati tingimata sekspartnerid, aga nad liiguvad nende tüdrukutega seltskonnas. Ma ei tea, võib-olla Viss arvab ka niimoodi. Ma ei usu, et seitsmekümnene ilmtingimata armukest peab. Viss pole ahistaja ega varja ka oma sümpaatiat, et talle see tüdruk lihtsalt meeldib.

Rollid on osavalt kirjutatud, aga kes nägi teid Vissi osas, kas stsenarist või režissöör?

Lavastaja ütles ühes oma intervjuus, et tema mind selles rollis üldse ei näinud. Ei tea, kes mind sinna siis pani? Kui Ain Prosa mulle helistas, sain telefonis aru, et tema jutt on ilma igasuguse entusiasmita. Ma usun, et Kallas, kas mitte tema ei tahtnud mind, aga ma ei ole Kallasega sellel teemal otseselt rääkinud. Aga ühel kohtumisel, mis meil kevaditi on olnud, ütles Kallas, et oli minuga väga rahul, kui mind esimest korda selles rollis nägi.

“Õnne 13” tegelasi on hakatud samastama näitleja isikuga. Nii oli Kaljo Kiisa kingsepp Johannesega, nii on Helgi Salloga, kellele “Alma!” järele hüütakse. Kas Tõnu Aavas nähakse endist kommarit, rikkurit ja riigikogutegelast Felix Vissi?
See on meie vaataja puhul praegu väga huvitav. Mängisime Saaremaal “Viimast sigaretti”. Helgil on seal eluaegse raamatupidaja roll. Ta on minu kui endise koolidirektori naine. Ta pole mitte kerglane ja litsakas, vaid niisugune keku ja kohati koketeeriv naine. Meil on see armastus ammu jahtunud, lapsed suured ja tal tekib suur romaan minu parima sõbra, kirikuõpetajaga, kelle naine on surnud.

Helgi jutu järgi on talle öeldud, et see on väga tore, kuidas ta seda osa mängib, aga see ei ole muidugi Alma. Alma oleks nagu kohustus ja ta ei tohiks nagu muud rolli mängidagi?
Ma ütlesin Helgile, et see on ju suurim kompliment, kui arvatakse, et ta Alma on. Mina olen mänginud laval ja telelavastustes rohkem niisuguseid heatahtlikke ja koomilisi rolle nagu Švejk ja Tsooru, ja tundnud ka tänaval heatahtlikku suhtumist, kus poisikesed ja eriti purjus mehed on kuidagi nagu omad poisid.

Hiljuti seisin poes kassajärjekorras. Minu ees lällas üks suurt kasvu purjus mees. Ostis endale viina, ja kui maksma hakkas, pööras ümber ja pilk langes minu peale. Ta nägu vajus äkki pikaks, ooo… ja läks vaikselt minema. Ma ei tea, mis tema purjus peas toimus, mida ta kartis või kes talle assotsieerus. Kas see võimukas ja rikas mees Mornast, parlamenditegelane Viss? Aga ta jagas ära, et parem mitte siin edasi lärmata.

Maie ja Valduri vabaõhulavastuses mängisin politseinikku. Publiku hulgas on ju piisavalt õllejoojaid, kes möirgavad ja karjuvad. Mõtlesin, et kui ma nüüd esimest korda politseimundris lavale lähen, mida nad mulle hüüda võivad. Läksin lavale ja publik jäi korraga vaikseks. Inimene mõtleb, et politseimunder, mis siis, et Aav seal sees, aga ikkagi politseimunder!

Kas Viss on teie rollide nimistus tähtsal kohal?

Kui tähtsal kohal Viss mu rollide reas on, ei tea öelda, aga ta on lihtsalt kogu aeg päevakorral. Möödunud suvel kirjutasin Vissist oma raamatu jaoks ja liiga palju. Siis öeldi, et Vissi tuleb kärpida. Kes see kärbib, huvitav? Ma sain aru, et minu “mulin” ei rahuldanud neid. Muidugi, kirjastajad ei taha, et raamatud liiga pikad tuleks. Mulle tehti kuus pakkumist minust raamat kirjutada, aga ma otsustasin selle ise kirjutada.