OHMYGOSSIP – Toorena süües omastab inimene ainult 3% selles köögiviljas olevatest mineraalainetest ja vitamiinidest. Kui seda aga hakkida ja piisavalt kaua keeta, siis saab mineraalainete ja vitamiinide omastamist tõsta kuni 39%-ni. Mis köögivili see on?

See köögivili on porgand. Täpsemalt keedetud porgand.

KEEDETUD PORGAND ON VÄGA HEA β-KAROTEENI ALLIKAS

Porgand on väga hea β-karoteeni allikas, millest tuleneb ka porgandi iseloomulik erkoranž värvus. Rusikareegel ütleb, et mida oranžim on puu – või juurvilja värvus, seda enam see β—karoteeni sisaldab. β-karoteen on väga tugev antioksüdant, mis kaitseb vananemise kui ka mitme haiguste s.h. südamehaiguste ja vähi eest.

MIKS β-KAROTEEN KASULIK ON?

Kui menüüs on piisavalt β-karoteeni:

väheneb insuldi/infarkti riski kuni 40%
parandab ja kaitseb nägemist
parandab maksafunktsiooni
vähendab vähitekke riski
kaitseb südant
parandab immuunsüsteemi

Lisaks on porgandis veel K, E, B1, B2, C-vitamiine, fosforit ja foolhapet.

MIS JUHTUB KUI β-KAROTEENI LIIGTARBIDA?

β-karoteen võib olla väga kasulik, aga porgandite ületarbimisel võivad tekkida mõningad ebameeldivad tagajärjed. Porgandite ületarbimine põhjustab karotenoosi, mille tulemusel nahk muutub oranžiks.

Õnneks on see täiesti ohutu seisund, mis kaob iseenesest, ei vaja tähelepanu ega ravi ning tegu on pigem kosmeetilist laadi probleemiga. Seega, kui hakkad nüüd porgandeid tarbima, siis tea, et oranžikas nahavärv ei ole su tervisele kahjulik ning peaksid natukene vähem porgandeid sööma.

Avafoto: Pexels