30. juuli – 8. august toimub Tallinnas Vabaduse väljakul “Tallinna miniregatt 2010”.  Iga päev kell 11.00 – 18.00. Laevad kohapeal, osavõtt tasuta!

Tallinna Vabaduse väljakul algab reedel 30. juulil Tallinna miniregatt, mille raames saab väljakule rajataval miniatuursel Tallinna lahel laevatada raadioteel juhitavate purjekate ja laevadega.

Kümme päeva kestev kogupereüritus toimub Tallinna Linnavalitsuse ja AS Tallinna Vesi koostöös korraldatava kampaania raames, mille eesmärgiks on teavitada tallinlasi sellest, et 2011 aastaks saavad linn ja veefirma valmis Tallinna veevärgi ja kanalisatsiooni väljaehitamisega ning igal Tallinna kodul tekib võimalus liituda ühisveevärgiga.

Vabaduse väljakul on juba alanud suuremõõdulise välisbasseini rajamistööd. Ajutine veesilm meenutab oma kujult Tallinna lahte, selle pikim külg tuleb 20 meetri pikkune. Vee sügavus miniatuurses Tallinna lahes saab olema umbes pool meetrit.

30. juulil algava kogupereürituse raames saavad kõik, kes soovivad kümne päeva jooksul osa võtta miniregatist. Selleks tuleb tulla kohapeale, registreeruda regatil osalema ning läbida regatidistants. Laevad ja muu vajaminev, samuti inimesed, kes õpetavad aluseid kasutama ja juhendavad osalejaid, on kohapeal olemas. Osavõtt on kõigile tasuta.

 
Miks just miniregatt?
Põhjuseid, miks just selline üritus veefirma ja linnavalitsuse poolt korraldatakse, on mitu.

Esiteks on Tallinna kanaliseerimise lõpetamisel oluline positiivne mõju ka Tallinna lähedasele merekeskkonnale, merevee ja randade puhtusele.Mõlemad eesmärgid on olulised nii Tallinna linnale kui ka AS-ile Tallinna Vesi.

Reovee puhastusprotsessi juures on väga oluline toitainete efektiivne eemaldamine heitveest, et ümbritsevasse keskkonda tagasi suunatud puhastatud vesi ei rikuks looduse tasakaalu. Lämmastik on toitainena vajalik meretaimestiku kasvuks, kuid samuti soodustab see meres vetikate vohamist, mis omakorda viib keskkonnast välja hapniku, jättes meres elutseva floora ja fauna ilma eluspüsimiseks vajalike aineteta.

Tänu AS Tallinna Vesi poolt tehtud investeeringutele reovee puhastus seadmatesse, on märkimisväärselt suurenenud reoveest eraldatud lämmastiku osakaal. Kui 2002. aastal suudeti reoveest eemaldada 57,1% lämmastikust, siis 2009. aastal eemaldatakse juba 77,9% lämmastikust. Reovee puhastuse vastavus keskkonnanõuetele, mis 2001. aastal oli vaid 64%, on nüüd 100-protsendiline ehk täielik.

Teiseks põhjuseks on see, et tänavu möödub 30 aastat olümpiaregati toimumisest Tallinnas. Ka sel sündmusel on oma selge seos Tallinna kanaliseerimise ajalooga. Olümpiaregatt aitas lõpetada ka Tallinna lahe saastamist – varem jooksis reovesi Tallinna lahte. Regati korraldajad juhtisid Moskva tähelepanu sellele, et sellisel tasemele reostunud lahes ei saa jahid võistleda.

Tallinnase toodi Tuula metrooehitajad, kes ehitasid kanali, mis juhtis reovee Paljassaare puhastusjaama.