Mida tähendab “vaskning”? “Vaskning” on rootsikeelne sõna, mis kirjeldab nähtust, mille puhul ei tellita shampust mitte joomise eesmärgil vaid selleks, et lasta see kelneril või ettekandjal lihtsalt välja valada. Tegemist võib olla kas ühe või suvalise arvu pudelitega. Milleks? Selleks, et noor rikkur (brat) saaks demonstreerida, et saab seda endale lubada. Juba 60-ndatel aastatel alustas shampuse pritsimisega näitlejatar Brigitte Bardot, kuid tol ajal toimus see tavaliselt oma laua juures.

“Vaskning” on selle suve kuum teema Rootsis. Kuid on see uus trend või kõigest müüt? Rootsi ajaleht Aftonbladet otsustas järgi uurida kui levinud “vaskning” tegelikult on.

Pärast seda kui Båstadi ja Gotlandi ametkonnad keelasid ära shampuse pritsimise, leidsid rikkad pidutsejad uue võimaluse rahakulutamiseks.

Suve alguses kirjutas Aftonbladet  Båstadis toimunud  nähtusest “vaskning”, pärast mida algas äge debatt toimunu ümber ja kired lõid lõõmama. Asi jõudis nii kaugele, et Kristlike Demokraatide Noorteühing süüdistas Sotsiaaldemokraate selles, et nad on “ära kaotanud normid ja häbitunde”.

Aftonbladeti reporter esitas kaks küsimust Rootsi erinevate kuumade klubide töötajatele:

1. Olete te näinud kedagi shampust välja valamas või et personalil on palutud seda teha?
2. Kust selline trend pärit on?

Stefan Karadynovski, baariülem Sturecompagnietis Stockholmis:
1. Ei, siin seda ei juhtu. Kui, siis Visbys või Båstadis. Selle asemel on inimesed hakanud tellima kallimat shampust.
2. Usun, et alguse sai see ühelt Interneti leheküljelt, kus seda propageeriti.  St Tropez´is on ette tulnud, et rikkad pakistaanlased tellivad 200 pudelit shampust ja pritsivad sellega rahvast või siis valavad basseini.

Robert Hållstrand, ööklubide omanik Stockholmis ja Visbys:
1. Olen personali käest kuulnud, et üks või mitmed külastajad on seda mõnikord teinud. Kuid tegemist oli välismaalastega. Usun, et rootslaste hulgas on see nali. Inimesed, kes on stiilsed ja tundlikud, ei vala shampust välja. Minu meelest on see nähtus imelik. Ma ei saa aru, milleks seda tehakse. Loodan, et leiate mõne “vaskare” (shampuse väljavalaja, toim.), kes teile selllele küsimusele vastata oskab.
2. Usun, et trend pärineb Londonist. Olen kuulnud lugusid, et sealkandis on inimesed ostnud kümme pudelit shampust ning palunud barmanil need välja valada.

Erik Sandberg, barman Visbys:
1. Mina olen üks neist vaesekestest, kes on pidanud seda tegema. See on üks hullemaid asju, mida ma tegema olen pidanud, ma pole kogu elu jooksul pidanud niimoodi häbenema, aga mida kõike jootraha pärast ei tehta. Meil on tavaliselt üks tõsine “vaskning”  õhtu peale.

Kuidas see toimub?
Ükskord oli tegemist tõelise klouniga, kes tuli minu juurde, tellis neli hiigelpudelit shampust ja ütles seejärel: “Ma tahan, et Sa kaks neist välja valad”. Siis ütlesin ma “ei”, sest kusagil Prantsusmaal on keegi, kes nad käsitsi kinni keerab. Kuid tema ütles, et käsitööl pole mingit tähtsust: “See on minu raha ja ma teen sellega, mida tahan.” Seejärel andis ta mulle ühe klaasi, ulatas teised klaasid oma kaaslastele, tõstis klaasi tervituseks ja palus kaks ülejäänud hiigelpudelit kraanikaussi välja valada. Sel ajal kui ma shampust välja valasin, seisid nad vaikselt ja nägid rahulolevad välja.”

2. Seda teevad inimesed, kellel on raha jalaga segada, aga see võib olla ka tavaline Svensson. Eesmärgiks on väga paljude inimeste ees näidata, et võid tule alla panna 3000-le rootsi kroonile ilma et silm ka pilguks.

Fredrik Strebel, ööklubiülem Båstadis:
1. Neli aastat tagasi tegi seda keegi meie juures, lasi välja valada kaks pudelit shampust, kuid nüüd on see põhiliselt meedia, kes sellest suure numbri teeb. Praegu seda ei juhtu, kuid tänu meediale viskavad inimesed meie juures välja kõike muud (naerab). Inimene ostab kaks õlut ja viskab nalja mõttes ühe välja, et sõbra kulul nalja visata.
2. Pole aimugi.

Ubbe Wallin, VD Visbys:
1. Ei, võib-olla on mõni seda nalja pärast palunud, aga mitte tõsiselt. “Vaskning” on müüt. Mina pole seda kunagi näinud, ainult ajalehtedest lugenud.
2. St Tropez, arvan ma. Seal on midagi, mille nimi on “vaskning”. Inimene tellib kaks pudelit shampust ja asetab ühe neist põrandale, et see tühjaks voolaks.

 

Avafoto: Ohmygossip.com

Save