Kas Su beebi on rahutu ja jonnakas ning magab ja sööb halvasti? Siis võib tal olla imikudepressioon, vahendab Aftonbladeti Hälsa.

Ka väikesed beebid võivad kannatada depressiooni käes. Miami Medical School USA-s avaldas selle aasta alguses artikli sünnieelsest depressioonist. Uurimuse esmärgiks oli välja selgitada, kuidas mõjutab lootestaadium beebi emotsionaalset seisundit.

Beebidel ilmnevad täpselt samasugused depressiooninähud nagu täiskasvanud inimestel: vilets söögiisu, halb uni ja rõõmutu olek. On ka täheldatud, et osa sünnieelseid depressioone on viinud nii komplikatsioonideni sünnituse ajal kui ka neuroloogiliste probleemideni ning põhjustanud alakaalu.

Siiani ei ole täpselt kindlaks tehtud, mis on imikutel depressiooni põhjuseks, küll aga näitavad värsked teaduslikud uurimused seda, et seletust tuleb otsida juba looteeas. Kui emal on raseduse ajal tugev stress, võib see kaasa aidata sellele, et laps “võtab üle” tema stressihormoonid, mis aga omakorda sõltub sellest, millises arengujärgus loode parajasti on.

“Kuid sünnieelset depressiooni ei tohi emale “süüks” panna. Tähtis ja sageli ebaselge roll on geenidel ja loote keskkonnal,” ütleb Uppsala Ülikooli psühholoogia õppejõud Åke Pålshammar.

Positiivne on see, et imikudepressioon ei kesta tavaliselt kaua. Kahjuks võivad aga depressioonihood last hiljem uuesti tabada.

Kuidas seda ravida?
“Massaazh on hea, lähedus ja rahu. Ja loomulikult palju palju armastust,” ütleb Åke Pålshammar.

Referens: Field,T, Diego,M, Hernandez-Reif,M. Prenatal depression effects and interventions: A review.
Infant Behavior and Development, 2010.