OHMYGOSSIP – Hei armsad eestlased! Minu viimasest kirjast teile on möödas liiga kaua aega! Mis on siin saapamaal muutunud? ÜKS SÕNA: KOROONAVIIRUS! Proovin teile mõne lihtsa lausega ära seletada, millised on REEGLID HETKEL ITAALIAS.

Kes veel ei tea, elan pisikeses armsas linnakeses nimega Carpaneto Piacentino (PIACENZA). Circa 30/40 minutit linnast, kust kõik see jubedus alguse sai. Milaanost circa tunni kaugusel. Päevast, millal meid punasesse tsooni pandi, muutus igapäevane rutiin nagu niuhti. Nüüd on terve Itaalia PUNANE ja reeglid on kõigile ühesugused. Toon mõned põnevamad näited välja:

1. Lõpuks ometi on paus sellel suurel musitamisel. Ma ei ole sellest kunagi aru saanud… Tahad kedagi tervitada? Üksteisest peab olema meetri kaugusel. Halleluuja! Ma lehvitan kaugelt käega ja CIAO CIAO!
2. Baarid, Restoranid, Take Away´d jms. ühinemiskohad on lahti kella 6st kuni kella 18ni, peale mida on lubatud vaid kojutoimetamine (seda tehakse viimasel ajal tasuta). Vähemalt siin kodus kinni istudes, saan pitsat kasvõi igapäev.
Hetke seisuga on siin lahti vaid toidupoed, aga ka seal on kõikides oma reeglid. Näiteks poodi siseneda võib pere kohta vaid üks inimene, lihaleti ääres on põrandale pandud kleepekad, mille taga peab järge ootama ja oma soovi siis hõikama. Kleepekad on üksteisest veidi rohkem kui meetri kaugusel.
Kinni on kirikud, diskoteegid, jõusaalid, kinod, raamatukogud jne.
3. Itaallase lemmik TURG jäeti ära. Siin linnas on tavaliselt turg kaks korda nädalas, kus müüakse kõike mis vajalik – grillkanast aluspüksteni. Isegi kui ma saan sellest massi tagasihoidmisest aru, olen veidi segaduses. Suured kaubanduskeskused on lahti, aga värskes õhus olevad turupäevad jäävad ära? Loodan, et ka kaubanduskeskused panevad mõneks ajaks uksed lukku.
4. Ei matustele ja pulmadele, ses mõttes, et kui keegi sureb, siis läheb otse hauda, ei peeta rituaali nagu tavaliselt. Kui on koroonaviirusesse surnud, ei lasta isegi riidesse panna. Nii nagu läks teise ilma, nii jäetakse.  Pulmadega on suht sama, tahad abielluda, siis teie kaks ja preester, külalisi ei tohi kutsuda. Aga usun, et kellel võimalik, need lükkavad pulmad edasi, sest see kõik on naeruväärne.
5. Õnneks on lahti apteegid, aga see mis nende ees ja sees toimub on hullumaja. Järjekorrad on VÄGA kurvad ja PIKAD! Uksepealt leiad kindlasti kirja “MASKID LÄBI MÜÜDUD!” Käib täielik MASSILINE KOKKUOST!
6. KOOLID ON KINNI hetke seisuga kuni 3nda aprillini! Mu tütar õpib kodus. Iga nädal saadetakse uusi ülesandeid, aga olen aus ja ütlen, et see periood talle on nagu vaheaeg, minule veidi keerulisem. Ma olen siiski vaid ema, mitte õpetaja. Annan endast parima ka selles situatsioonis, aga ei ole mitte üldse kerge see koduõpe. Õnneks ei tööta ma hetkel, jäeti koju. Ma küsin endalt kogu aeg, et kui mul oleks 12-tunnine vahetus, kuhu ma oma lapse siis paneksin? Kes teda hoiaks?
7. Kuni 3. aprillini on liikumine piiratud kogu Itaalia territooriumil. Sellel ajal on soovitatav, et Itaalias viibijal oleks kaasas omakäeline kinnitus, mis selgitab tema liikumise eesmärki. Kui oled hetkel Itaalias ja sul on nohu, köha või palavik, ÄRA LIIGU RINGI. HELISTA OMA PEREARSTILE.
8. Autoga liikudes peab arvestama, et maanteedel ja kõikidel muudel teedel võivad politseipatrullid auto peatada ja küsida reisi põhjust ning põhjendust võidakse kontrollida.
9. Rongijaamad ja lennujaamad töötavad tavapäraselt, aga reisimine nõuab põhjendust!!!
10. KÕIGE SUUREM REEGEL: OLGE KODUS!!!  Ahhhhh… see on reegel, mis itaallastele absoluutselt EI meeldi. Vaatamata sellele, et on keelatud, ta tahab minna suusatama (täna õnneks kuulsin, et ka mägedes kaputt ja pandi kõik kinni), noorem rahvas tahab aperatiivitada, ega siis elu ilma spritzita või proseccota siin Itaalias edasi ei lähe. Ma tahaks hea meelega karjuda kõva häälega OSTKE ENDALE KOJU KOKKU JA JOOGE SEAL, alkoholi maitse ei muutu vaatamata asukohast! Aga kahjuks itaallased ei ole eriline kodus istuv rahvas. Itaallane töötab küll hullu moodi, et endale uus ja uhke kodu valmistada, kõik luksus sees, aga millegipärast nende nelja seina vahel käivad ainult magamas (kui sedagi). Loogika?

Võiksin jätkata selle kõigega, aga teen seda järgmises kirjas, sest siin muutub kõik iga kahe minuti tagant. Kiirabi sireene on kuulda pea iga tunni tagant. Eile õhtul viidi haiglasse naabrimees, homme võib juhtuda sama minuga. See ei ole PUHKUS, see kõik ei ole naljasi ,see kõik ei ole väljamõeldis. Täna öösel 40 uut kriitilist kopsupõletikus patsienti! Ka Eestis võib olla juba päris palju koroonaviirust ja inimesed veel ei tea, et neil see on. Võib juhtuda, et teie elate selle üle, kuid teie vanaema/vanaisa haigestub ja ei ela seda üle. Olge veel PUHTAMAD kui varem! Peske oma käsi hoolega, iga kord vähemalt 20 sekundit. Hoidke mõneks ajaks distantsi ja vältige kohti kus palju välismaalasi. Nautige kodus olekut nii palju kui saate ja nautige värsket õhku, sest kahjuks olen kindel, et see viirus levib kiirelt ka Eestis. Ma olen kindel, et paljud teist ei usu sellesse ja lööte hooletult käega… aga kahjuks see kõik on REAALNE! Elage rahulikult ja jälgige hügeeninõudeid. Muud teha ei ole kui oodata, et see kõik vähehaaval mööda läheb.

Järgmise korrani armas KODUMAA… tahaks juba teie juurde, aga vist pean veel PALJU ootama.
PS! Kõik siin viibijad peavad järgima neid reegleid, et takistada koroonaviiruse edaspidist levikut.


Fotod: Erakogu

Vaata ka:
Värske uuring: koroonaviirus levib kaugemale kui ametivõimud väidavad, viirus PÜSIB ÕHUS 30 minutit
NordenBladet — Ametivõimud soovitavad inimestel hoida viirusest hoidumiseks vahet 1-2 meetrit, aga värske uuringu põhjal nakkab viirus 4,5 meetri pealt. Samuti püsib viirus õhus elujõulisena 30 minutit, mistõttu peaks inimesed kandma näomaske. Hiina juhtivate epidemioloogide läbi viidud uuring näitab, et viirus suudab pindadel vastu pidada päevi, mistõttu võib nakatuda inimene, kes puutub pinda ja pärast nägu katsub

Mis on uus KOROONAVIIRUS — sümptomid ja õpetus, kuidas ennast jälgida. + GRAAFIK, mis näitab koroonaviiruse ohtlikkust
NordenBladet — Uue koroonaviiruse puhul on räägitud, et see on sarnane 17 aastat tagasi Hiinas möllanud SARS-iga, mis oli samuti koroonaviirus. Väidetakse ka seda, et koroonaviirus on suhteliselt ohutu, nagu tavaline gripp. Samas juuresolevast graafikust tuleb välja, et juba praegu on mõne päevaga koroonaviirusse nakatunud rohkem inimesi kui SARS-i nakatus mitme kuu jooksul. Koroonaviirus on kordades nakkavam kui SARS.

PIISKNAKKUSED levivad peamiselt käte kaudu – korralik kätepesu hoiab nakkused eemal! + ÕPETUS, kuidas õigesti käsi pesta
NordenBladet – Hoolikas kätehügieen aitab nakkushaigusi eemal hoida, seepärast tasub just viirushaiguste leviku ajal puhastada käsi põhjalikult. Vähene käte hügieenile tähelepanu pööramine on kõige tavalisem nakkuste leviku põhjus. Nakkushaiguste vältimiseks on tark hoida käed puhtad nii kodus, koolis, tööl, restoranis kui ka kõikjal mujal.