OHMYGOSSIP – See, kuidas me ise ellu suhtume mõjutab meie igapäevaelu! Eneseusk on eeldus tegutsemiseks. Mõistlik on eeldada, et teid ümbritsevad positiivsed inimesed. Haridus ja haritus on eeldus positiivsuse tekkeks.  Eneseusku aitab säilitada positiivne mõtlemine. Kui olen ise positiivne, kiirgan ka teistele positiivsust. Säilitades eneseusku ja positiivsust pikendab inimene oma eluiga ning tervist. Naerata vastutulijale, loo esimene positiivne kontakt. Isikliku positiivsusega loon reaalset positiivsust kaasates teisi. Siin toome teile välja kümme nõuannet, kuidas muutuda pessimistist* optimistiks**!

1. Võta kohe positiivne hoiak ning eelda, et kõik saab korda
Mitte kunagi ei ole kellegil võimalik kontrollida kõiki situatsioone algusest lõpuni. Seega ei maksa üldse närvi minna, kui kõik sajaprotsendiliselt teie soovi järgi ei kulge. Alati on kasulik võtta seisukoht, et kõik saab korda ja läheb hästi. Kui me juba eos negatiivselt mõtleme, siis on suur tõenäosus, et meie suurimad hirmud saavad teoks. Seetõttu mõtle ikka optimistlikult!

2. Ole tänulik selle eest mis sul on ning et seda paremini mõista – kirjuta see paberile!
Seda nõuannet kuuleb igalt poolt ja põhjusega. See on lihtne ja tõhus tööriist. Mõtle välja kolm asja, mille eest sa täna tänulik oled. Kirjuta need õhtul üles. Tee seda iga päev. Nädalaga peaksid märkama muutuseid.

3. Igat läbikukkumist või ebaõnnestumist võta kui vajalikku õppetundi
Ei läinud hästi, elu pakkus sidruneid? Sa ei pea naeratama. Kui suurem viha on möödas, ürita vaadata asja teise nurga alt: kas siit annaks midagi õppida? Võimalus vaimseks kasvuks? Oluline kogemus tulevikuks? Kindlasti oled edaspidi targem.

4. Muusikal on tugev võime meid rahustada. Kuula oma lemmikmuusikat
Meil on omad ellujäämisviisid, kuid kas oleme valmis kiireteks päevadeks või stressiks? On kasulik, kui ka nendeks juhtudeks oleks sul valmis oma strateegia. Näiteks kuula laule, mis sulle jõudu annavad.

5. Veeda aega looduses ning värskes õhus
Loodusel on tohutu jõud ning juba 20 minutit metsas jalutamist aitab leevendada stressi ning tuua rahu.

6. Ole enda vastu leebem ja sõbralikum
Kohtle ennast nagu kohtleksid oma parimat sõpra. Kuidas reageeriksid, kui tal oleks raske? Kindlasti poleks sa tema vastu nii kriitiline nagu oled enda suhtes. Eesmärk pole minna üle sealt, kust aed on madalaim. Kuid oma eesmärke on raske saavutada, kui arvad, et sa pole piisavalt hea.

7. Haara ohjad enda kätte! Ära lihtsalt istu ja oota vaid tegutse!
Optimismi on kergem säilitada, kui oled ise juhi, mitte pelgliku kaassõitja rollis. Seetõttu tasub elus kinni haarata kõigest sellest, millest võimalik – me ei suuda nagunii kõike kontrollida. Kui su elamine on sassis, siis korista see ära. Kui vajad lisa und, siis maga. Kui soovid rohkem vormis olla, siis tee trenni.

8. Jaga hellust ja armastust
Armastuse energia on suur. Jaga armastust kas loomade või teiste inimeste vastu. See tuleb sulle alati kuhjaga tagasi ning hävitab sinus viimsegi kui pessimismi raasu. Anna ja sulle antakse!

9. Hea sõna jõud liigutab mägesid
Sõnad muudavad mõtlemist. Proovi muuta sõna “võiks” sõnade vastu “saan” ja “pääsen”. Ühtäkki on kohustuste asemel sinu ees võimalused: saad valmistada oma lemmiktoitu, saad käia jalutamas, saad teha tööülesandeid, mille eest sulle makstakse.

10. Kui oled kurb, ole kurb… endale tuleb vahel ka negatiivseid emotsioone lubada
Positiivsus on võimas jõud, kuid see ei liiguta mägesid paigast ega muuda kliimat. Kui tunned end ahistatuna, siis see on täiesti normaalne. Positiivset psühholoogiat läbib uus laine. Alguses pöörati ehk liiga palju tähelepanu positiivsele mõtlemisele. Nüüd on aga teada, et ka negatiivsed emotsioonid on lubatud. Need aitavad kasvada, loovad julgust ja arnegut.

__________________________________________
* Pessimism (ladina keele pessimus ‘halvim’) on vaimne hoiak, mis vastandub optimismile. Pessimistid eeldavad igast olukorrast ebasoodsat tulemust ja usuvad, et elu jooksul kogevad nad rohkem negatiivseid kui positiivseid olukordi. Üldiselt keskenduvad pessimistid pigem elu negatiivsetele aspektidele. Kõige levinum näide pessimismist on arvamus, et pooleldi täidetud klaas on pooltühi, mitte pooltäis.
** Optimist on inimene, kellel on kalduvus eeldada, et tulevikus realiseerub pigem parem kui halvem võimalus.

Avafoto: Pexels