Uus USA-st pärit tervisetrend kannab nime “cleanse” ning kujutab endast organismi puhastamist roheliste mahlade abil, kirjutab Aftonbladeti Sofis Mode.

Roheline on uus must. Gwyneth Paltrow on juba pikemat aega propageerinud tervislikke puhastuskuure ning sellised kuulsused nagu Sarah Jessica Parker ja “Gosssip Girl”-i tähed sattusid otsekohe vaimustusse kolmepäevasest organismi puhastuskuurist cleanse, mille puhul valmissegatud puuvilja- ja juurviljamahlad Manhattanil otse koju kätte toimetatakse.

Viimati sukeldus mahlaärisse ka näitlejatar Salma Hayek, kes tuli välja uue mahlaga Cooler Cleanse. Idee tekkis pärast seda kui ta enne oma pulmi puhastuskuuri läbi tegi. “Ta sattus neist headest mahladest nii sõltuvusse, et lasi neid New Yorgist Los Angelesse tuua,” räägib üks ta sõpradest ajalehele New York Times.

Patricia Ageheim, kes töötas sel alal New Yorgis ja Los Angelesis, tõi uue trendi ka Rootsi. Tema meelest on täiesti kindel, et see muutub järjest populaarsemaks. “Kui oled kuulsus, siis pead alati tippvormis olema, sul pole lihtsalt aega tunda puudust energiast  või mitte suurepärane välja näha. Paljud Hollywoodis püüavad stressiga tablettide abil hakkama saada – nüüd on aga olemas uus ja tervislik tee ja selle valib järjest rohkem inimesi,” ütleb Patricia Ageheim.

Kuidas cleanse mõjub?

“Esiteks tekib sul võimalus muuta vanu harjumusi, milledest sa ei suuda muidu vabaneda ja see omakorda tõstab enesehinnangut. Paljud on sõltuvad sellistest stimulaatoritest nagu kohv ja suhkur, aga cleanse kuuri ajal sööd kasulikke toiduaineid nagu salat, köögiviljad, puuviljad ja quinoa (ürt, mis kasvab metsikult Lõuna-Ameerikas, toim.). Nende abil saab tagasi loomuliku energia.”

“Füüsiliselt mõjutab see ka nahka. Nahk muutub ilusamaks, siledamaks ja elastsemaks. Tegemist pole absoluutselt mitte mingi näljadieediga, kuid mul on olnud kliente, kes on cleanse-kuuri ajal alla võtnud pool kilo päevas.”

Kui kaua peab üks kuur kestma?

“Mina soovitaksin kuus päeva järjest üks või kaks korda aastas. Kui tahad teha kolmepäevase mini-cleanse´i, siis soovitan end rohkem ette valmistada, näiteks kohvi joomise võiks lõpetada juba paar päeva enne kuuri algust – siis ei teki kolmandal päeval nii suuri vaevusi. Kui oled harjunud kohvi jooma ja suitsetama, võib sul kuuri ajal tõeliselt raske olla, aga paljud on pärast selle lõppemist suurepärases vormis.”