OHMYGOSSIP — Kui soomlanna Jasmin Hamid hakkas 7 aastat tagasi investeerimisega tegelema, polnud tal selle kohta sugugi palju teadmisi. Täna aga jagab ta parimaid näpunäiteid teistele algajatele, kirjutab Iltalehti.

Jasmin Hamid on Soomes tuntud kui reality-staar ja saatejuht. Lisaks on ta olnud juba seitse aastat aktiivne investor. Hamid on aastate jooksul palju õppinud ja kogenud ning kannustab nüüd ka teisi oma rahaasjade üle ohje haarama.

Hamid annab kolm nõuannet algajatele, kes on samas olukorras, kui tema oli seitse aastat tagasi.

1. Tasa ja targu
“Alusta rahulikult. Investeerimisturul on alati erinevaid riske. Risk võib olla mõõdukast suurema ohuni välja ja alustades võib seda olla raske märgata.

“Need, kes hakkavad jooksmisega tegelema, ei torma kohe maratonile. Täpselt sama kehtib investeerimise kohta, et tuleb alustada rahulikult ja väikeste summadega. Sedasi näeb, mis täpsemalt turul toimub.”

“Tasub vaadata, kuidas tundub, kui investeeringute väärtus on langenud 10%. Seda tuleb ette aktsiaturul ja kui sellise tulemiga on raske elada ning tekib lausa unetus, ei pruugi aktsiatesse investeerimine inimesele sobida.”

2. Fondid
“Investoriringkonnad kipuvad pankade investeerimisfonde halvustama. Siiski pakuvad nad lihtsat ja turvalist investeerimise võimalust. Fondide kaudu võib õppida investeerimist sedasi, kui lisad sinna iga kuu 50 või 100 eurot juurde. Ja siis mingil hetkel, kui tekivad suuremad soovid, võid hakata otse aktsiatesse investeerima.”

“Paljud ei julge investeerimisega alustada, sest neile tundub, et selleks peab väga palju teadma. Kui alustada ettevaatlikult fondidega, läheb kohe edukalt ja õpid käigu pealt.”

3. Hajutamine
On ütlus, et kõiki mune ei tasu panna ühte korvi. Ainult ühte kohta kogu oma raha investeerida on jabur, sest kui see ettevõte satub ebasoodsasse olukorda, kaotad suure osa oma rahast.

“Investeerimise puhul rõhutatakse alati, kui oluline on oma rahasid hajutada. Ka mulle öeldi kohe alguses, et hajuta, hajuta. Alguses tuleb varuda kannatlikkust. Alguses on normaalne, kui su aktsiaportfellis on ainult üks või kaks aktsiat. Selle hajutamine toimub aja jooksul, kui hakkad aktsiaid juurde ostma.”

“Ja pole sugugi halb mõte osta valmis investeerimisfond, kus toimub automaatne hajutamine. Kui sul pole aega või huvi hakata ettevõtteid jälgima, võib kõige parem lahendus olla fondidesse investeerimine.”

Avafoto kuvatõmmis: Jasmina Hamid (Youtube/Nordnet Suomi)

Loe lisaks:
HEA TEADA! Kas pikemas perspektiivis tasub paremini ära uhiuus või kasutatud auto?

ÕPETUS, kuidas raha enda juurde meelitada!

Janne Saar avaldab Ohmygossip.ee´le nipi, millega tema raha säästab