OHMYGOSSIP — Lapsevanemad peaksid pöörama tähelepanu oma vanemlusstiilile, kui lapse käitumises on märgata aina sagedasemat valetamist. See, milline sa lapsevanemana oled, võib olla otseselt seotud põhjusega, miks sinu laps luiskab, kirjutab Women´s Daily. Liiga rangeid kasvatusvõtteid kogevad lapsed valetavad sagedamini ja osavamalt.

Seda toetab ka McGilli ülikooli psühholoog ja laste arenguekspert Victoria Talwar´i uuring, mis leidis, et rangete vanemate lapsed kasutavad karistuse vältimiseks pigem valetamist.

Talwar viis oma uurimustöö läbi Lääne-Aafrika kahes koolis, millest ühes olid rangemad reeglid ja teises leebemad.

Mõlemas koolis kogus Talwar kokku rühma õpilasi ja palus neil osaleda näitemängus, kus lapsed pidid heli järgi ära arvama, mis esemega oli tegemist – ese oli laste silme eest peidus.

Mingil hetkel, keset testi, väljus testi korraldaja ruumist ja tagasi tulles küsis ta õpilastelt, kas keegi oli samal ajal vastust piilunud? Uuringusse valitud ese, millega väidetavalt heli tehti, polnud tegelikult see õige, mistõttu teadlased teadsid kohe, kui laps valetab.

Uuringus ilmnes, et leebemate reeglitega laste vastuste hulgas oli nii õigust, kui valet rääkivaid õpilasi, aga rangemaid reegleid kogevate koolilaste hulgas oli valetajaid enim. Lisaks sellele oskasid õpilased osavamalt valetada.

Psühhoterapeut Philippa Perry selgitas,et ranged reeglid kodus annavad sarnase efekti. Kui lapsevanemad on väga range distsipliiniga, ei tunne lapsed tõtt rääkides end turvaliselt. Vale eest karistamine ainult süvendab olukorda.

Avafoto on illustratiivne: Pexels/Ba Phi

Loe lisaks:
11 asja, mida vanasti võisid lapsed teha, kuid tänapäeval on keelatud

Geneetiliselt erinevatel vanematel on pikemad ja targemad lapsed

Vanemate emade lapsed saavad elus teistest paremini hakkama