OHMYGOSSIP – 12. oktoobril lükkas Tartu Kaubamajas moesügisele hoo sisse etnomustriline “Moekuulutaja 2019” ning avatati Eesti Kunstiakadeemia moetudengite loomingut eksponeeriv näitus “Eesti oma sinine”. Fotonäitus ühendab kaasaegses võtmes tervikuks moe, looduse ja pärandkultuuri. Eesti 100. juubeliks valminud näitus oli möödunud aastal avatud Pärnu Muuseumis.

“Mul on siiralt hea meel, et moetudengite väga pika ja põhjaliku projekti tulemusena valminud näitus Tartusse jõuab,” sõnas EKA moeosakonna juhataja Piret Puppart. “Näituse keskmes olev sinine värv kirjeldab meie rahvust, väärtusi ja kultuurilugu harukordselt hästi – natukene külm ja põhjamaine, natukene sügav ja vaikiv, esmapilgul kättesaamatu ja kauge.”

Näitus põhineb Eesti rahvarõivaste traditsioonilistel motiividel tõlgendades loojate nägemust eestlusest, Eesti moekultuuri arengust ja seostest loodusega. Fotodel eksponeeritud rõivakollektsioonid värviti ja kujundati Eesti oma sinistes toonides, mis saavutati Eesti looduses leitavate sinist värvi andvate taimedega.

Väljapanek toob kokku moe, looduse ja pärandkultuuri – mitmetahuline näitus loob avatud dialoogi näituse ning näituse külastaja ning looduse, kunsti ja rahvakultuuri ning inimese vahel.

Fotonäitus “Eesti oma sinine” on Tartu Kaubamaja keskuse III korrusel avatud 12. oktoobrist kuni 6. novembrini 2019. Näitust saab külastada tasuta.

Loovjuht ja idee autor: Piret Puppart
Konsultant: Liisa-Maria-Anette Samm
Kunstnikud: Edvard Hiietam, Külli-Triin Laanet, Karita Kärmet, Hannes Rüütel, Kreet Kärner, Nele Kurvits, Andreas Kübar, Eliise Saar ja Kadi Adrikorn
Fotograaf: Virge Viertek
Stilistika: Gerly Tinn
Meik ja juuksed: Mammu
Modellid: Hanna Brita Kähari (AL Model Management) ja Alan (Sage Management)
Kuraator: Aleksandra Ehte