OHMYGOSSIP — Inimesed on alati mõelnud ja arutanud, kas inimene, kes petab ühe korra, jääb alati truudust murdma? Paljudel on selle teema kohta tugevad arvamused, olgu neil siis kogemus truudusetusest või mitte. Women´s Health küsis seitsmelt terapeudilt ülevaadet, kas ühe korra libastunud inimene jääb alati libastuma?

1. Petja suhtumine suhtesse on oluline
Paarisuhtespetsialist Rachel Sussman ütleb, et inimesed on võimelised vigu tegema ja truudusetus võib olla suurepärane õppetund elus, mis viib tagasi rööpasse.

“On ka erandeid, näiteks seksisõltlased või need, kes loovad suhteid mõeldes, et monogaamiat ei eksisteeri, kuid minu meelest pole see normaalne, see on pigem erand,” ütleb Sussman.

“Peamine, mida teraapiasse tulijate puhul märkan, on see, et nad soovivad nii enda kui ka suhte nimel tööd teha.”

2. Sõltub, kas mõlemad on valmis suhte nimel tööd tegema
Psühhoterapeut Matt Lundquist usub, et on täiesti võimalik, et inimene petab, see tuleb välja ja paneb teda mõtlema, miks ta truudust murdis – mis suhtes toimus ja mis toimus indiviidina – ja kasvada sellest kogemusest.

“See nõuab suurt tööd. Kui su partner pettis sind ja ta pole nõus suhte päästmiseks vaeva nägema, petab ta uuesti. Ma ei usu, et see on risk, vaid ta petabki kindlasti uuesti,” ütleb Lundquist.

3. Sõltub, missuguse truudusetusega oli tegu
Sõltub, kas tegemist on üheöö petmisega või on petetud igas suhtes. Igas suhtes petmine on juba välja kujunenud muster, millest keeruline välja murda.

“Inimesed petavad erinevatel põhjustel. Inimesed võivad ka muutuda (aga mitte alati). Määravaks on see, kas inimene on huvitunud mõistma, õppima, kasvama ja paranema petmise ostsusest. Kui oleme võimelised mõistma, miks tegime, mida tegime ja meil on soov olla parem inimene, võime järgmistel kordadel teha uusi valikuid,” ütleb holistiline psühhoterapeut Rebecca Hendrix.

4. Petja loomus mängib rolli
“Inimesed petavad tõenäolisemalt, kui nad on nartsissistlikud ja impulsiivsed või kui nende suhtumine teistesse inimestesse on kõrvalehoidlik (nt nad ei lase kedagi kunagi enda lähedale, neil on sageli mingi väljapääsu strateegia jne),” ütleb psühhoterapeut Brandy Engler.

Inimesed kipuvad ka siis petma, kui on eneseotsingul või vabaduse ja kõige kaasahaarava janus.

“Kas inimesed võivad kõikides neis kategooriates muutuda? Inimestel on oskus aastatega muutuda ja kasvada ja nad võivadki impulsiivsusest välja tulla ja enesekontrolli arendada,” lisab Engler.

Inimesed õpivad suhete osas olema vähem enesekesksed, kuid tõelised nartsissistid muutuvad harva. Ka inimesed, kel on petmist toetav kultuuriline veendumussüsteem, võivad olla sellised, kes samuti ei muutu iial, kuna neil on vähe kognitiivset dissonantsi ja käitumisele olematud tagajärjed.

5. Sõltub, milliseid riske ta on valmis võtma
Indiviidi- ja paarisuhte terapeut Franklin Porter´i sõnul “korra petab, igavesti petab” uskumus puudutab selliseid inimesi, kes armastavad riske võtta.

“A-tüüpi, alfa ja nartsissistlikke omadustega inimesed on suurema tõenäosusega korduvalt truudusetud, mis tuleneb võimutundest ja legitiimsusest,” ütleb ta.

“Petmisega vahelejäämine võib samuti mõjutada. Näiteks inimene, kes reisib tööalaselt ja kohtub võõraste inimestega ning käib konfliktivabadel kohtingutel, võib tõenäoliselt seda korrata (eeldades, et see pakub talle rõõmu),” jätkab Porter.

Porteri sõnul võiksid sellised tegurid nagu süütunne ja ärevus korduvat petmist ära hoida, aga lisaks aitab kaasa ka vahelejäämine ja sellest tulenevad emotsionaalsed tülid.

6. Tagajärjed mõjutavad
Sertifitseeritud seksiterapeut Sari Cooper ütleb, et kui inimene ei jää partnerile petmisega vahele, võib see edasi kestma jääda, kuna inimene ei pea kunagi tagajärgedega silmitsi seisma ja tunnetega, mis kaasnevad tõe väljatulemisel.

“Kui petja jääb vahele, tunneb ta koheselt valu, mida enda partnerile põhjustanud ja saab samal ajal oma peas mõelda, miks pettis. Kui paar läheb kokkuleppe saavutamiseks teraapiasse, peavad nad arutama, kuidas petja oma teod lunastab ja usalduse taastab, samuti, kuidas mõlemad muutuma peavad, et suhet elavana hoida,” sõnas Cooper.

7. Sõltub, kas petja nautis truudusetust
“On inimesi, kes petavad teismeeas või paarikümnesena ja leiavad, et see oli halb kogemus, ega tee seda enam kunagi uuesti. Siis on selliseid, kes petavad ja märkavad, et neile isegi meeldib see,” ütleb sertifitseeritud seksi- ja paarisuhteterapeut Stephen Snyder.

“Niiet kõige parem küsimus, mida partnerilt küsida, võiks olla see, kuidas talle petmine tundus,” jätkab ta.

Avafoto on illustratiivne: Pexels/Vera Arsic

Loe lisaks:
9 TEGEVUST paarisuhtes, mis on petmisest veel hullemad

LOE, KUIDAS ära tunda, kas naine saab orgasmi või mitte

ÄRA OLE tallaalune! 5 levinud viga, mida tuleks vältida

Kuidas oma tunnetega silmitsi seista? Luba endal negatiivseid tundeid tunda