OHMYGOSSIP — See on imeline väärtus, kui lastega pereelus osalevad tegusad vanavanemad. Parimal juhul on nad inimesed, kellele saab alati helistada ja kohale kutsuda. Vanavanemad pakuvad lapselastele lisakallistusi ja hellust, kirjutab Bestlife.

Ehkki eelmise põlvkonna pakutud vaatenurgad ja elukogemused on tänapäeva vanematele heaks teadmistebaasiks, on siiski mõned piirid, mida iga vanavanem peaks austama.

Siin on 5 asja, mida vanavanem ei tohiks teha:

1. Nõuda juurde veel lapselapsi
Vanavanematel on omal ajal olnud võimalus endale ise valida sobiva suurusega pere. Nüüd on laste kord otsustada, mitu last nad omale perre soovivad. Mõnikord võib olla põhjuseks tahtmatu viljatus, millest vanavanemad ei pruugi olla teadlikud – seega olge ettevaatlikud.

2. Kasvatada lapselapsi, kui enda lapsi
Iga laps ja pere on erinev, mistõttu samad võtted ei sobi kõigile. Ajad ja harjumused muutuvad, kuna inimeste teadlikkus kasvab. Laste kasvatamine on iga vanema enda vastutusel ja seda tuleb austada. Sekkuge ainult siis, kui vanemate kasutatav võte on tõeliselt kahjulik ja ohtlik.

3. Sekkuda imetamisesse
Imetamise soovitused on viimaste aastakümnete jooksul dramaatiliselt muutunud, mistõttu 20-30 aastat tagasi omandatud õppetunnid ei pruugi enam kehtida. Lisaks on imetamine vaid ema ja imiku vaheline asi. Näiteks imetamisseansi kestuse saavad otsustada ainult nemad.

4. Traditsioonide jätkamise survestamine
Näiteks kui jõule on peres alati teatud viisil tähistatud, võib noorem põlvkond soovida uusi viise kujundada enda maitse järgi. Noor pere võib kergesti sattuda kahe perekonna tule vahele, kuna mõlemalt poolt seatakse ranged ootused.

5. Sekkuda lapselapse väljanägemisse
Isegi kui tänapäevased lasteriided tunduvad ebapraktilised või lapse juuksed on segamini, võib muudatuste tegemine tunduda lapsevanematele halvasti varbale astumisena. Selliste väikeste asjade pärast ei tasu rikkuda häid suhteid.

Avafoto: Pexels/Pixabay

Loe lisaks:
6 SOOVITUST! Võta kasutusele need vanaemade koristusnipid!

Hea teada! 42 TARKUSETERA vanaemadelt ja vanaisadelt

End nutiseadmetesse unustavad vanemad jätavad lapsed hooleta