Eestlane Lauri Kööp on tõusnud maailma suurima tööotsimisportaali juhtide hulka. Tema otsustest sõltub 150 miljoni tööotsija tulevik. “See on olnud karm aasta. Eestis on kaotanud sissetuleku enam kui iga kuues inimene; Euroopa Liidus on töötute arv tõusnud esmakordselt kõrgemale 1999. aasta näitajaist ning “Ameerikas on 75% firmadest hetkel hire-freeze’i seisundis, mis tähendab seda, et nad ei laiene ega otsi kedagi lahkunute asemele,” räägib Lauri Kööp Eesti Ekspressile.

Lauri Kööp (33) on juba aastaid Amsterdamis elav eestlane, kelle visiitkaartidel alates kevadest Monster.com Euroopa e-kommertsi viitsepresidendi tiitel. Monster (Kööp jätab “.com’i” enamasti sujuvalt kasutamata) tähendab maailma suurimat tööotsimisportaali, mille andmebaasis on 150 miljonit resümeed; kodulehte, mis on planeedi kahekümne kõige külastatavama hulgas. Tallinna Tehnikaülikoolis magistrikraadi saanud ja end hiljem Durhami Ülikoolis täiendanud Lauri Kööp on mees, kelle otsustest sõltub selle Eestis vähetuntud hiiglase tulevik.

2005. aastal teenis portaal ligi 600 miljonit dollarit kasumit ning 2006. aastaks ennustati tulunumbrit miljardi ligi, kuid tänavu pole asjad enam nii roosilised.

Kontorihoone asub kanali ääres, mittemidagiütlev ja tagasihoidlik nagu Amsterdamis sageli, kuid seda jõulisemalt mõjub Monsteri Euroopa keskus seestpoolt – domineerivateks toonideks on roheline, lilla, punane. Korrus allpool osutab Kööp karjuvates titevärvides saali poole, kus töötavad need, kelle ülesandeks uusi kliente otsides telefoniraamatuid läbi helistada, inspiratsiooniks seinal olev WANTED-list suurimate, veel kättesaamata firmadega.

Standard olevat kaheksakümmend kõnet päevas ja kui imestan, mismoodi selline tulemus võimalik on, vastab Kööp napilt: “Eksisteerib selline militaarväljend nagu distsipliin.” Ajal, mil otsustajad on suurima tõenäosusega kontoritelefonide taga (kell 9.30-11.30 ja 14.30-16.00) polevat “suitsu- ja pissipausid” Monsteris kuigi soositud.

Refereeritud artikli täisteksti loe Eesti Ekspressist