OHMYGOSSIP — Isiksusetestid on populaarsed, kuid neid on pikka aega kritiseeritud teaduslike tõendite puudumise tõttu. Isikuomadusi on keeruline uurida ja leida, kirjutab Science Daily.

Ulatuslikus uuringus analüüsiti lausa 1,5 miljoni küsimustiku tulemusi. Vastuste kaudu selgusid neli isiksuse tüüpi, mis tõesti ka esinevad päris elus. Uuringu viis läbi USA Northwestern´i ülikool.

Psühholoogia professor William Revelle sõnul näitab uus uuring, et teatud isiksusetüübid esinevad elus tihemini.

“Inimesed on üritanud isiksusetüüpe juba Hippokraatese aegadest saati klassifitseerida, aga varasemas teaduskirjandustes on siiski leitud, et see on jama,” ütleb professor.

Uus veebiküsitlus oli väga põhjalik, mille kaudu sai tohutus koguses andmeid. Vastanuid leidus üle kogu maailma ja testi hulka kuulunud küsimusi ja teste arendati teadusringkondades välja aastakümneid. Vastajad osalesid uuringus läbi interneti ja vabatahtlikult, olles motiveeritud tundma oma isiksust.

Isiksuse tüübid moodustatakse tavaliselt viie peamise tunnuse põhjal. Need on neurootilisus (emotsionaalne tasakaalutus, haavatavus, impulsiivsus), avatus uutele kogemustele (paindlikkus, tolerants, uudishimu), leplikkus (usaldus, altruism, kohanemisvõime), kohusetundlikkus (süsteemsus, kohusetunne) ja ekstravertsus (aktiivsus, enesekindlus ja sõbralikkus).

Mahuka andmekogumise tulemusel selgusid alljärgnevad isiksusetüübid. Kes sina neist oled?

1. Tüüpiline
Sellised inimesed said palju punkte neurootilisuses ja ekstravertsuses, aga nad pole eriti avatud uutele kogemustele.

“Pakun, et tüüpilised inimesed kuuluvadki sellesse rühma,” ütleb üks uuringu korraldajatest Martin Gerlach.

2. Ettevaatlik
Reserveeritud isiksuse tüüp on emotsionaalses maailmas stabiilne. Ta ei ole neurootiline, ega ka avatud. Seda tüüpi inimene ei pruugi olla väga sotsiaalne, kuid on sõbralik ja kohusetundlik.

3. Eeskuju
Eeskujud on vähem neurootilised, kui teised, aga said kõrgeid punkte kõigis teistes tunnustes. Eeskuju isiksuse tüübi tõenäosus suureneb koos vanusega.

“Need inimtüübid on usaldusväärsed ja avatud uutele ideedele.”

Eeskujud võtavad hea meelega asjade ees vastutuse. Elu on lihtsam, mida enam su suhtlusringkonda kuulub eeskuju tüüpe. Tavaliselt on sellist tüüpi pigem naised, mitte mehed.

4. Enesekeskne
Enesekesksed isiksusetüübid said kõige rohkem punkte ekstravertsuses ja keskmisest vähem punkte kohusetundlikkuses ja avatuses.

“Nende inimestega ei taheta tavaliselt olla tegemises,” ütleb Ravelle.

Enesekesksete isiksusetüüpide arv väheneb tunduvalt kõvasti kõrgemates vanuserühmades. Enamasti esineb seda tüüpi just noorte seas.

Avafoto: Pexels/Rawpixel.com

Loe lisaks:
Uuring: 90% naistest on oma kõhupiirkonna suhtes rahulolematud. 10 PÕHJUST, miks valitakse iluoperatsioon

UURING: Kas iseendaga rääkimine tähendab automaatselt, et oled hull? Ei! Loe, miks omaette rääkivad inimesed hoopis geeniused on

UURING: Mehe tarkuse ja auto valiku vahel on kindel seos