OHMYGOSSIP — Suhte loomisel tuleb alguses üsna innukas olla, et vastastikune huvi püsima jääks. Arvatakse, et kui ollakse suhtes, on kõige raskem osa ületatud. Tõde on see, et suhte hoidmise ja sellest rõõmu tundmise nimel on vaja justnimelt endas, mitte kaaslases muutuseid luua. 

Suhete hoidmine on raske ja nõuab mõlemalt osapoolelt panustust, et see õndsus püsima jääks. Üks suurimaid väärarusaamu on, et osapooled peavad suhtes täpselt võrdselt pingutama. Tegelikult on see tõest väga kaugel ja saad kohe teada, miks.

YourTango´s avaldatud artikkel keskendub 80-ndate ja 90-ndate vahemikus sündinud inimestele. Artikli autor kirjutab, et see on tema generatsioon koos oma kõrge eneseteadvustusega. See põlvkond keskendub kõige enam iseendale ja mitte nii väga teistele.

“Noori inimesi õpetati järjekindlalt enda vajadustele ja tunnetele keskenduma,” ütleb Jean M. Twenge, kes on San Diego ülikooli professor.

Kõrge enesehinnang on üldiselt hea asi, sest see võimaldab meil endasse uskuda ja saavutada enam eesmärke. Samas on see loonud noorte nartsissistide ühiskonna, kellel on elule ebarealistlik vaade.

Sama mõtteviis kandub nende armuellu edasi ja nad hakkavad otsima omadusi, mida ei pruugi nii lihtsalt ühes inimeses leida. Mõned paraku saavad oma õppetunni karmil viisil. Selleks, et nad saavutaksid õnneliku suhte, tuleb isekad vajadused osaliselt kõrvale heita ja ka teise omi näha ning aktsepteerida.

“Probleem pideva võrdsuse ja õigluse tagaajamisel seisneb selles, et partnerlus muutub hoopis võistluseks. Punktide kokkulöömisest saab peagi suhte ainus ajaviide,” ütleb Scott Means, kes on eelpool mainitud artikli autor.

“Kahjuks, kui te pidevalt võitlete oma õiguste, ootuste, agendade, kõige võrdsustamise eest, hävitab see suhte. Isegi, kui sa võidad, tegelikult kaotad. Kaotad oma suhtes läheduse. Kaotad läbi rõõmu ja kerguse andmise. Sa kaotad austuse atmosfääri ja kooselu au,” jätkab ta.

Oluline on tegutseda ausalt ja pidada silmas kaaslase vajadusi. Kui te peate iga pisikese asja pärast, milles olete eriarvamusel, vaidlema, tekib teie teele palju komistuskive ja pingeid – olenemata sellest, kui palju keemiat teie vahel on, kui haritud olete või kui palju teenite.

Kooselu tähendab iga päev umbes sadade väikeste otsuste tegemist võimalikult väheste konfliktidega. Kui sa pead järge, kui palju keegi midagi teeb või ei tee, sa mitte ainult ei raiska oma aega, vaid ka lõhud suhet. Suhtes olemine ei tähenda, et mõlemad osapooled peavad koguaeg olema võrdsed. Teinekord on sinu partneril rasked ajad, sa ajad ta toetuseks selja sirgu ja oled topelt tugev, sest ta vajab sind!

Avafoto: Pexels/Connery Davoodian

Loe lisaks:
KAS SUHTLEMIST saab õppida?

Tõeline armastus väljendub tegudes, mitte sõnades

Suhte tulevikku on võimalik kaaslase käitumisest juba pikalt ette ennustada ehk siis TAVAD, mis vihjavad lahkuminekule