OHMYGOSSIP — Soome mees Teijo Kontio (49) mõtles, et tema abielu kestab seni kuni surm neid lahutab ning ta ei vaja siin elus midagi muud kui ainult oma pere. Siis aga tuli lahkuminek ja Teijo õppis sellest 6 asja, kirjutab Iltalehti.

Perekond, oma maja, töökoht ja usalduspositsioonid kohalikus vanemate ühenduses ja noorteklubis – see oli Teijo Kontio hea elu põhilised osad. Teijo arvas, et vestlused abikaasaga olid korras, sest nad istusid paar korda nädalas saunas ja lihtsalt jutustasid maast ja ilmast. Tagantjärgi mõistab 49-aastane mees asju hoopis teisiti. “Võib-olla ma ei kuulanud piisavalt ja hoopis rääkisin ise,” tunnistab Teijo. Ta sai sellest aru alles pärast lahutust.

Teijo arvas alla kolmekümnesena, et ei abiellu iial, ega saa lapsi. Lapsepõlves ja noorukieas nähtud abielud ei näinud tema arvates head välja. “Kasvasin Kainuus üles ja tööolukord oli halb. Tuleviku väljavaateid polnud ja ma ei võtnud midagi tõsiselt. Olin tihti töötu.” Veidi üle paarikümnesena koges mees esimest lahkuminekut, kui mõni aasta kestnud suhe lagunes. Elasin lahkuminekut raskesti üle ja sain aru, et ma polegi iial üksi olnud. Lapsena olin alati koos oma kaksikvennaga ja suhtlesime jätkuvalt edasi.” Teijo kolis mõne aja pärast Helsingisse ja kohtus töökoha sööklas oma praeguse eksnaisega. Suhe hakkas suure hooga edenema. Kuu aega pärast kohtumist mõtles Teijo, et temast võiks saada perepea, kui kõrval on sobiv naine. Paar saigi 2 last. Teijo hakkas aina enam perele keskenduma. Vahetusega töö võttis muidugi palju aega ja vaeva. Pere kolis suurlinnast maapiirkonda – oma majja. Ta tundis, et naine on tema jaoks parim sõber ja ei vajagi perele lisaks teisi inimesi. Pere veetis omavahel palju aega koos, aga Teijo ja ta naine pidasid suvepuhkust erinevatel aegadel, et lapsed saaksid võimalikult palju vanematega koos olla. Lastel polnud teisi hoidjaid, kui ainult nende vanemad ja see oli ka üks põhjustest Teijo arvates, miks suhe hukka läks.

“Pool aastat enne lahkuminekut tuli kolm inimest mulle ütlema, et minu perekond on täiuslik. Sellest tekkis tunne, et midagi on valesti.” aasta enne lahkuminekut koges Teijo, et elu on täpselt selline nagu mees unistas olevat. Mees sai aru, et nad on naisega alateadlikult teineteisest eemaldunud, ehkki väliselt paistis kõik korras olevat. Kolmas Teijo tähelepanek ongi see, et kui asjad näivad liiga ideaalsed, on tegelikult midagi metsa minemas. 12 aastat kestnud abielu lõppes nüüdseks 3,5 aastat tagasi ja peale seda on mehes käinud suur eneseanalüüs. “Lubasime teineteisele, et oleme elu lõpuni koos. Peale lahutust lubasin endale, et ei alusta enne uut suhet, kui olen kindel, et järgmine võib elu lõpuni kesta. Ma ei jaksa enam selles vanuses aina uuesti ja uuesti uute inimestega tutvuda. See on nii kurnav.”

Tagantjärgi teab mees, et oleks pidanud olema abikaasa jaoks rohkem kohal ja kuulama. “Kui naine ütles, et tal oli raske päev, mõtlesin, et minul on olnud veel raskem, kui temal. Ma vaatasin kõike läbi enda vaatenurga ja ignoreerisin teist.” See on mu neljas mõistmine. Mees hakkas peale lahkuminekut uuesti teiste sõpradega suhtlema, kes kõik olid märganud tema kadumist, kui pere lõi. See oli mehe viies arusaam, et sõpru ei tohiks pere pärast hüljata. Kuues mõistmine oli, et kõik tunded tuleb läbi töödelda, et elus edasi liikuda. Tema jaoks olid lapsed heaks põhjuseks, et elus edasi liikuda.

Tänasel päeval on Teijo taas õnnelik mees, kes õppinud oma vigadest. “Ma oskan paremini kuulata ja lapsi ning sõpru toetada, võtta vastu kriitikat ja oma tundeid käsitleda. Tean võtteid, kuidas pääseda rasketest teemadest edasi. Olen õppinud abi küsima ja tean, et saan kaüksi hakkama.”

Avafoto on illustratiivne/Pexels/Vera Arsic

Loe lisaks:
Kuidas ära tunda toksiline inimene ja mida ette võtta, kui ta kuulub sinu perekonda?

UURING: Põhjused, miks inimesed püüavad endise kallimaga jätkuvalt sõbraks jääda

Soomlannad paljastavad, miks välismaalasega on suhe palju vürtsikam