OHMYGOSSIP – Pariisi Notre-Dame’i ehk Jumalaema kirik* põles esmaspäeva, 15.aprilli õhtul lausleekides. Praegu toimuvad maailmakuulsas katedraalis renoveerimistööd, mis võivad tõenäoliselt olla ka tulekahju põhjuseks. Tulekahju tõttu varises alla kiriku torn ja hävis katedraali katus. Pariisi tuletõrjeülema sõnul suutsid nad päästa hoone põhistruktuuri, sealhulgas kaks suurt torni, ja osa hoones olnud kunstiteostest.

Kahju uhkele katedraalile ning selles hoitud kunsti- ja ajaloovarale saab olema korvamatu. Siiski on teada, et mõned kunstiteosed õnnestus päästa, samuti viisid restaureerijad tööde eel kirikust mõned teosed ka mujale hoiule. Reuters vahendas kohaliku tuletõrjeülema sõnu, kes kinnitas, et täielikust hävingust õnnestub kirik siiski õnneks päästa. Pääsesid ka kaks kuulsat torni katedraali esiosas. Prantsusmaa president Emmanuel Macron lubas, et suurtulekahjus tõsiselt kahjustada saanud Pariisi Jumalaema kirik ehitatakse taas üles.

Koheselt reageerisid ka mitmed tuntud miljardärid, kes pakuvad rahalist abi, et katedraal taastada. Esmalt lubas Hollywoodi näitlejanna Salma Hayeki abikaasa, luksuskaupadega äritsev François-Henri Pinault kiriku taastamiseks annetada 100 miljonit eurot. François-Henri Pinault juhib ettevõtet Kering, mille alla niisugused kuuluvad kaubamärgid nagu Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Bottega Veneta ja Balenciaga.

Tema järel teatas samuti luksuskaupadega äritsev Bernard Arnault, et annetab Jumalaema kiriku taastamiseks koguni 200 miljonit eurot. Bernard Arnault kontrollib luksuskontserni LVMH, mis omab üle 70 kaubamärgi, nende seas on Louis Vuitton, Moët Chandon ja Bulgari.

_____________________________

* Pariisi Jumalaema kirik (prantsuse keeles Notre-Dame de Paris), tuntud ka kui Notre-Dame’i katedraal või lihtsalt Notre-Dame on keskaegne katoliku katedraal Pariisis Cité saarel. Seda peetakse üheks parimaks prantsuse gooti arhitektuuristiili näiteks.

Kiriku ehitamist alustati 1163 kuningas Louis VII valitsemise ajal kunagise Jupiteri templi kohale. Nurgakivi pani paavst Aleksander III. Tööd kestsid ligi 200 aastat. Kiriku valmides (umbes 1330–1345) olid kellatornid 69 m kõrged.

Louis XIV ja Louis XV ajal võeti kirikus ette suuremaid ümberkorraldusi.

Prantsuse revolutsiooni päevil hävitati paljud kirikus olnud aarded, kuid kellad pääsesid siiski ümbersulatamisest. Kirik pühendati algul Mõistuse ja hiljem Ülima Olendi kultusele, seda kasutati ka lihtsalt panipaigana.

19. sajandil taastati kiriku haritorn (autor Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc).

Jumalaema kirikus on toimunud arvukalt olulisi sündmusi: aastal 1239 tõi Püha Louis kirikusse Kristuse okaskrooni; seal krooniti Henri VI Prantsusmaa kuningaks (1430); aastal 1804 kroonis seal Napoleon ennast prantslaste keisriks ja oma abikaasa Joséphine’i keisrinnaks.

Pariisi Jumalaema kiriku esimese oreli ehitas Franςois-Henri Clicquot 1700. aastal. Hiljem, 19. sajandil ehitas Aristide Cavaille-Coll oreli ringi, suurendades seda.

15. aprillil 2019 kell 18.50 kohaliku aja järgi puhkes kirikus ulatuslik tulekahju, mille tagajärjel kukkus sisse katus ja haritorn ning kogu kirik sai raskeid kahjustusi. Tulekahju põhjust seostatakse parajasti käimasolnud renoveerimistöödega.

Avafoto: François-Henri Pinault (NordenBladet)