OHMYGOSSIP — Mitmed inimesed on arvamusel, et vabatahtliku töö suurendab rahulolu ja muudab õnnelikuks. See on tõsi, sest pelgalt hea soov teisele toob ka enda tunnetes muutuseid kaasa, kirjeldab Medical News Today.

Varasemad uuringud on tõestanud, et suuremeelsus muudab inimese enesetunde paremaks. Mõned detailsemad uuringud on suisa välja toonud, et suuremeelsus mõjutab teatud ajuosasid, mis leevendab ärevust ja stressi.

Uuringut teostanud Iowa ülikooli psühholoogia professor Douglas Gentile palus oma õpilastel, et nad käiksid ümber ülikooli ja prooviksid 12 minuti vältel ühte strateegiat kolmest. Üks tehnikatest oli vaadata ükskõik kelle suunas ja soovida mõttes, et see inimene oleks õnnelik. Psühholoogid soovitasid seda tunnet läbi südame edasi anda. Teises tehnikas paluti õpilastel inimesi hoolega jälgida ja mõelda, milliseid soove ja tundeid võiks nendega jagada. Kolmandas valikus paluti õpilastel mõelda, millisel moel on neil parem elu, kui teistel, kellega nad kohtunud on. Lisaks sai üks õpilaste rühm ülesandeks lihtsalt vaadelda teiste inimeste välimust ja riietust. Osalejatelt küsiti nii enne, kui pärast eksperimenti stressi, ärevuse ja õnnetunde kohta.

Uuringus leiti, et kui teistesse suhtuda positiivselt, siis ka ise muututi õnnelikuks, empaatilisemaks ja neil oli vähem stressi ja ängi. Seevastu õpilaste grupp, kes pidi leidma erinevusi enda ja teiste vahel, ei saanud meeleolu hüvanguks positiivset mõju. Teadlaste sõnul seisneb põhjus selles, et teistega võrdlev mõtteviis on seotud stressi, ärevuse ja lausa masendusega. Selleks, et enda meeleolu tõsta, tuleb teistest mõelda hästi – seda on võimalik iga päev teha. Sotsiaalmeedia on üks sellistest, mis muudab selle protsessi mõnevõrra raskeks. “Tunneme tihti kadedust, viha ja pettumust selle suhtes, mida sotsiaalmeedias näeme. Kõik need tunded häirivad heaolutunnet,”ütleb Gentile.

Avafoto: Pexels/Matheus Ferrero

Loe lisaks:
5 MÄRKI sellest, et STRESS on hakanud nahale mõjuma + kuidas end aidata!

Kristiina Kalberg: Kuidas stressi ja unetust vähendada

UURING: Stress paneb lapsevanema kasutama halvemaid kasvatusvõtteid