Viiendat korda toimuv Hiiu Folk toob saarele väliskülalistest esinema gruuslased ning teeb väikse üllatuse kirikukontsertide osas, kus ühena esinejaist astub üles näitleja Guido Kangur.

Pärimusmuusikafestival kutsub osa saama ehedast rahvuslikust muusikast ning saare kaunist loodusest. Esinejateks on mitmed armastatud Eesti muusikud nagu Tõnis Mägi, Henry Laks, ansambel Justament ja paljud teised, vahendas Hiiu Folgi pressiesindaja.

Külalisesinejateks on Gruusia ansambel Tbilisi. Viimasel kirikukontsertide päeval esineb teiste seas ka näitleja Guido Kangur.

Oma viiendat sünnipäeva tähistav Hiiu Folk on festivali külastajatele südamesse läinud oma sundimatu atmosfääriga, mis tekib kooskõlas rahvuslike rütmide ja Hiiumaa kauni loodusega. Festivali peakorraldaja Astrid Böningu sõnul on festivalile oodatud inimesed, kes oskavad ja tahavad väärtustad pärimusmuusikat kui ühte olulist Eesti kultuuri osa.

Kevad-suve-sügishiidlane Jaanus Rohumaa: „Ühel korralikul pärimusmuusika festivalil peab olema värsket õhku, erinevas vanuses lapsi, mahedat meelt, inspiratsiooni, parajalt boheemlasi, päikest, vihma, kuid peamiselt – ehedat muusikat! Seda kõike on Hiiu Folgilt leida olnud.”

Nelja festivalipäeva jooksul on külastajal võimalik kuulata ettekandeid Hiiumaa pärimusest, võtta osa erinevatest töötubadest, nautida kontserte, tantsida ja kaasa laulda.

Esimene päev Hiiu pärimusega
Esimene päev on pühendatud Hiiu pärimusele, mil oma ettekannetega astuvad üles rahvamuusikateadlane Ingrid Rüütel, Hiiumaa muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo ja Eesti Vabaõhumuuseumi peakonservaator Merike Laht. Õhtul toimub Kärdla Villalaos Piret Pääri eestvedamisel lugude vestmise õhtu, kus kohal on jutuvestjad ka Lätist ja Šotimaalt. Õhtut täiendab kohapeal sündiv muusika.

Teine päev autorilauludega
Teisel päeval toimub Kassari kiigeplatsil autorilaulude päev, kus peaesinejaks on Eesti publiku poolt armastatud Tõnis Mägi. Lisaks astuvad üles mitmed tuntud muusikud, kes end aastatega inimeste südameisse laulnud. Nii saab sel päeval kuulda Henry Laksi, Hendrik Relvet ja Forestit, Tuuli Tauli, Jaan Sööti ja Teet Vellingut, Priit Pedajast ning Anne Adamsit koos sõpradest moodustuva kollektiiviga. Samal päeval toimub Kärdlas tagasivaade aastate eest Hiiumaal toimunud Holalaulude festivalile, kus video ja pildi vahendusel saab näha, kuidas Hiiumaal ja Eestimaal ühised muusikalised kokkusaamised ajaga muutunud on. Kohal on nii muusikud kui eestvedajad, kes seda aega meenutavad.

Ansamblite päev Gruusia hingega
Ansamblite päeval on peaesinejaks suurepärane meeskvintett Gruusiast – külalisansambel Tbilisi, kes siiani oma esinemistel veel ühtegi südant külmaks pole jätnud. Kuumaverelisus ja sügav Gruusia hing kandub jõuliselt muusikasse ja sealt publikuni. Tallinnas on võimalik Tbilisi esinemist nautida 17. juulil kell 17.30 Katariina kirikus.

Lisaks astuvad Hiiu Folgi ansamblite päeval üles Iiri muusikat viljelev koosseis Lionadh, Viljandi Kultuuriakadeemia kursuseansamblina tuntud Vägilased, kes publiku alati ka tantsima paneb. Õhtu lõpuks saab kuulata vanameistreid ansamblist Justament ja tuttavate kaasahaaravate lugude saatel tantsu keerutada.

Kirikupäev koos Guido Kangruga
Viimasel festivalipäeval toimuvad kontserdid erinevates Hiiumaa kirikutes ja kabelites. Esinejateks on bluegrass-gospel muusikat viljelev Robirohi, folgi teist põlvkonda esindav Krüüsel, tuntud kontrabassimängija Taavo Remmel koos oma pereansambliga ning armastatud näitleja Guido Kangur koos Eike Vellendi ja Astrid Böninguga.

Pärimusmuusikafestivalil Hiiu Folk alkoholi ei müüda.
Täpse programmi ja ajakava leiate festivali kodulehelt www.hiiufolk.ee. Pileteid saab osta Piletilevist ja Käina Vallavalitsusest.