OHMYGOSSIP – Hollandis on tekkinud kahtlus, et praeguseks surnud viljatusravi arst eostas oma spermaga ligi 200 last. Arst oli kasutanud oma spermat doonorite sperma asemel. Kohus on andnud 22 võimalikule järglasele loa välja selgitada, kas arst on nende bioloogiline isa, vahendab Guardian.

Hollandi viljatusravi arst Jan Karbaat suri 89 aasta vanusena 2017. aasta kevadel. Enne surma polnud ta nõus mingeid teste tegema. Grupp Karbaati arvatavaid järglasi ja nende vanemaid on nüüd aga pöördunud kohtu poole, et DNA-testidega tõde välja selgitada. Karbaati pere on aga sellest keeldunud.

Hollandi kohus andis testide tegemiseks loa. Kohtu loal on Karbaati DNA varem hoiule võetud.

Juba varem on tuvastatud, et vähemalt 47 Karbaati kliinikus viljastatud lapse DNA on sarnane. Arvatakse, et arst on viljastanud oma spermaga ligi 200 last.

Karbaati kliinik Barendrechtis suleti kümme aastat tagasi, kui seal tuvastati, et spermadoonorite andmeid oli võltsitud. Hollandis saavad spermadoonorite lapsed oma bioloogilise isa kohta infot, aga see kehtib ainult pärast 2005. aastat sündinud laste puhul. Karbaati poolt arvatavalt eostatud järeltulijad on sündinud enne seda, aga nad said erandlikult kohtult loa oma tausta uurimiseks seoses tekkinud kahtlustega.

Hollandis oli enne seda veel üks skandaal, kus üks mees olevat loovutanud nii palju doonorspermat, et väitis endal olevat ligi 200 last. Mees oli järglasi tekitanud teadlikult ja selleks loovutanud aastatel 2982-2002 spermat eri kliinikutes. Mehe järeltulijad otsisid teineteist üles ja mees on kohtunud ligi 40 lapsega. Mehe motiiviks oli hirm, et teda pärast surma ei mäletata.