Kuressaarele oleks väga hea variant, kui ASi Saaremaa Golf teised osanikud paneksid seljad kokku ja ostaksid linna suurosaluse välja, ütles abilinnapea Kalle Koov.

Linn on oma eesmärgi täitnud ning ettevõte vajaks nüüd võimekamat suuromanikku, põhjendas ta, miks linn müüb 63% suurust osalust ASis Saaremaa Golf. Tema sõnul ootab linn missioonitundega ettevõtjat, kes oskab hinnata ala perspektiivi 10-15 aasta jooksul ning võib rahastada golfiväljaku käimajooksmise aega.

Teiste seas on aktsionärideks ettevõtjad Tarmo Sumberg, Tõnis Palts, Kaido Jõeleht, Toivo Alt, Tullio Liblik, Maido Kiviorg jt. Samas ütles abilinnapea, et neile pole osalust otseselt pakutud. „Kes on soovinud oma osa suurendada, siis selleks on alati võimalusi olnud,“ sõnas ta ning tõi näiteks mulluse suunatud emissiooni.

Abilinnapea ütlusel pole mõtet suurosalust müüa osadena. Täna on golfifirmal 119 aktsionäri, kellest ükski ei oma märkimisväärse arvu aktsiaid, selgitas Koov. Ta ise on samuti golfifirma aktsionär, omandades 30 000kroonise osaku varem ettevõtjana tegutsedes.

Kui sobivat pakkumist ei laeku, jätkab linn tema sõnul suuromanikuna ning golfifirma majandamiseks otsitakse edasisi teid. Me pole otsustanud, kas müüksime madalama hinnaga, lisas Koov. Abilinnapea sõnul vajab Kuressaare raha täiendavateks projektideks, eeskätt investeeringuteks infrastruktuuri, kirjutab Äripäev.

Golfifirma laenukohustused SEB Panga ees ulatusid eelmise aasta lõpu seisuga 22,5 miljoni kroonini, sellest 14 miljonit on pikaajaline laen. Eelmisel aastal teenis Saaremaa Golf 1,6 miljoni kroonise käibe juures 3,3 miljonit kahjumit.

Saaremaa Golfi 2008. aasta aruandes juhtis audiitor tähelepanu, et käibevahendite defitsiit võib selle aasta lõpuks ulatuda kümne miljoni kroonini. Seisuga 31.12.2008 ületasid lühiajalised kohustused likviidseid varasid enam kui 13 miljoniga.

Saaremaa golfikeskuse operaatorina tegutseb OÜ Saare Golf Travel, mis on ka mullu valminud klubihoone omanik. Veerand Saare Golf Travelist kuulub restoraniärimees Mart Tomsonile, veerand E.L.L. Kinnisvara esindajale Almar Otterile ja pool Saaremaa ettevõtjale Ants Inkile.