OHMYGOSSIP — Milline on õige aeg ja viis tutvustada lastele uut kallimat? Asjatundjad annavad nõu, mida tasub silmas pidada, et uue kaaslase ja laste kohtumine läheks võimalikult sujuvalt ja ka edaspidised suhted oleksid meeldivad, vahendab Anna.fi

Laste jaoks on vanemate lahkuminek väga raske katsumus. Seetõttu on oluline, et nad saaksid kõigepealt lahkuminekut rahulikult läbi elada, kui neile esitletakse isa (või ema) uut kallimat. “Vanemad on lahutusprotsessis lastest alati sammuvõrra ees,” ütleb pere- ja paariterapeut Kirsi Joronen. Kuna laps kipub uutesse inimestesse kiiresti kiinduma, pole mõtet esitleda lühiajalist partnerit. “Lapse jaoks võib olla raske kedagi armastada, kui isa või ema esitleb lühikese aja jooksul mitmeid kaaslaseid, kellest mitte ükski ei jää pikemaks ajaks püsima,” ütleb Joronen. Joronen´i sõnul hakkavad lapsed lahutusprotsessi läbi käima alles siis, kui näevad, et vanemad on sellest juba toibunud. Seetõttu tasub jälgida, millist protsessi laps parasjagu enda sees töötleb. “Lapselt võib ka otse küsida. Head küsimused näevad välja sellised, et kas laps mõtleb veel palju eelmisele pereelule ja kas soovib veel, et vanemad tagasi kokku saaksid. Küsimusi tuleb esitada vastavalt lapse vanusele. Vanemas eas olevate lastega võib asjadest juba täitsa avameelselt rääkida,” ütleb Joronen. Võib juhtuda ka nii, et lapsel kulub toibumiseks mitu aastat ja neil on terve see aeg soov, et vanemad taas koos hakkaksid olema. Juhul, kui laps on veel teises vanemas liialt kinni, on uue kaaslase tutvustamiseks liiga varajane aeg. Kui lahkuminekust on möödas juba hulka aega, tasub lapsele taktitundeliselt teatada, et oled leidnud uue kaaslase ja alles hiljem teda tutvustada. Uue partneri tutvustamisel ei ole õiget, ega valet viisi, aga see kohtumine ei tohi olla üllatuseks. Lapsel võib olla endal idee, kuidas uue inimesega kohtuda, sellisel juhul tasub seda mõtet ellu rakendada.
Kui laps kuuleb, et tema vanem on leidnud uue kaaslase, võib see endaga kaasa tuua hirme või halvakspanu. Lapsel võib tekkida hirm, et ta jääb vanemast ilma, kuna uus kaaslane võtab ta ära. Lisaks võib laps karta, et ta ei saa oma vanemaga enam ühist aega koos veeta. Selleks, et need hirmud kaoksid, tuleb lapsega asjast rääkida ja võimalikult ruttu. Rääkige, millised asjad muutuvad teie elus ja millised mitte. “Lapsega tasub kõik mõtted ja arvamused koos läbi arutada. Lisaks võite teha plaane, kuidas ka edaspidigi ühist aega veedate ja millist aega veedate siis, kui uus kallim teiega on,” ütleb Joronen julgestuseks.

Avafoto: Pexels/Josh Willink

Loe lisaks:
Psühholoog annab nõu: Kui kaua siis õigupoolest tuleks peale lahkuminekut oodata, enne kui uuesti kohtingul hakata käima?

Psühholoogid avaldavad põhjuse, miks osad inimesed toibuvad lahkuminekust kergemini, kui teised

2 NAIST jagavad kogemusi, kuidas neil õnnestus toksilisest suhtest pääseda